Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčicu iz Kalesije pokušali udati u Srbiju: Spriječen maloljetnički ugovoreni brak

Preuzmite sliku

Pravovremenim i koordiniranim naporima JU Centar za socijalni rad Kalesija i Policijske uprave Kalesija jučer je spriječena prodaja 13-godišnje djevojčice kroz tkz. maloljetnički ugovoreni brak u Republiku Srbiju, saopšteno je danas iz Udruženja Zemlja djece u BiH.

Lokacija gdje je zaustavljena kolona u kojoj je bio i automobil u kojem se nalazila djevojčica

– Djevojčica je zatečena u vjenčanici u automobilu koji se kretao prema državnoj granici između dvije zemlje. Ovo je još jedan primjer dobre prakse u Tuzlanskom kantonu, koji pokazuje da je dosljedna primjena lokalnog protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima eksploatacije djece jedino efikasno i održivo rješenje u prevenciji i proaktivnoj identifikaciji potencijalnih žrtava trgovine djecom – naveli su iz ove organizacije.

Ispred organizacije koja je u prethodne tri godine, zajedno sa Koordinacionim timom za borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanskog kantona, razvijala referalne mehanizme i jačala kapacitete profesionalaca za prevenciju i suzbijanje iskorištavanja djece u lokalnim zajednicama u našem kantonu, uposlenicima JU Centar za socijalni rad Kalesija, na čelu sa direktorom Muhamedom Majdančićem, i policijskim službenicima Policijske uprave Kalesija, uputili su iskrene čestitke i zahvalnost za spašavanje života još jednog djeteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,