Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Detalji hapšenja u centru Banjaluke: Kavčanin uhapšen prilikom preuzimanja lažnog pasoša

Preuzmite sliku

Zajedno sa Jahovićem, uhapšen je i bivši policajac Dalibor Ćurlik, kao i Ljuban Poletan, a obojica su poznati policiji duži niz godina, po brojnim kriivčnim djelima. Jahovića policija traži zbog pokušaja ubistva dvije osobe u Crnoj Gori.

Jahović je priveden u utorak u večernjim časovima, kada ga je policija presrela na parkingu u blizini džamije Ferhadija u Banjaluci.

Jedan od očevidaca hapšenja ispričao je da je čuo galamu i da je zatim na parkingu primijetio kako policajci iz automobila izvlače momka i obaraju na asfalt.

– Čuo dam da mu nešto govore, te su ga pretresli i stavili mu lisice na ruke, dok je on ležao na zemlji. Tu je bio neki crni „audi“, a mislim da ga je vozio taj uhapšeni – ispričao je naš sagovornik.

Izvor Srpskainfo uključen u cijelu istragu je pojasnio da je ovo samo početak i da se u skorije vrijeme može očekivati još hapšenja opasnih kriminalaca, ali i njihovih jataka.

– Ćurlik i Poletan su između ostalog osumnjičeni i za krađu identiteta, ali i pomaganje Jahoviću da dođe do lažnih dokumenata BiH. Oni su preko svojih veza, najvjerovatnije našli osobu koja nikada ranije nije vadila dokumenta, pa su na ime Ilija K. pripadniku kavačkog klana izvadili dokumenta – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Dodaje da je on zatim predao zahtjev za hitno izdavanje pasoša i ovlastio Ćurlika da ga podigne. Ćurlik i Poletan su utorak podigli pasoš i odnijeli ga na pomenuti pakring, a koji se nalazi u blizini Policijske uprave Banjaluka.

Vezano | Još dva pripadnika Kavačkog klana uhapšena u Republici Srpskoj  

– Oni nisu ni sumnjali da su otkriveni, i da policija zna lažni identitet Jahovića, te  da ih inspektori prate. Kada je Jahović preuzeo lažna dokumenta, uslijedilo je ekspresno hapšenje ovog kriminalca – ističe naš sagovornik.

Dodaje da sa hapšenjem ove trojke nije završen posao, te da policija nastavlja istragu u ovom slučaju.

– Policija sada provjerava gdje se krio i gdje je boravio Jahović. Sumnjamo da tu ima još osoba koje su mu pružali logistiku i pomagali u skrivanju, tako da očekujemo još hapšenja – ističe izvor Srpskainfo.

Sumnja se da Jahović nije jedini kriminalc koji je na ovaj način dobio lažna dokumenta, te bi uskoro moglo doći do hapšenja još kriminalaca koji na sličan način izbjegavaju bezbjednosne agencije.

Portparol MUP Srpske Mirna Miljanović rekla je da su  hapšenje izveli službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, a da su oni privedeni  zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima falsifikovanje isprave i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Za Jahovićem je od strane Interpola Crne Gore 24. aprila prošle godine raspisana crvena potjernica zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela osnivanje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nezakonito  držanje vatrenog oružja  i eksplozivnih naprava Krivičnog zakona Republike Crne Gore.

Crnogorsko pravosuđe traga za Jahovićem od 2018. godine, zbog čega je i raspisana Interpolova poternica za njim. Protiv Jahovića i još šest osoba podignuta je optužnica koja ih tereti za planiranje likvidacije Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće.

Prema navodima optužnice, Jahović je 29. avgusta 2018. godine pokušao da aktivira eksplozivnu napravu koja je bila postavljena ispod motora  Đurovića. Bomba najvjerovatnije nije aktivirana zbog tehničkih problema. Đurović je označavan kao veoma blizak saradnik Luke Bojovića.

Poletan i Ćurlik imaju podeblji policijske dosijee i više puta su hapšeni i privođeni.

Poletan se dovodio u vezu sa banjalučkom automafijom, odnosno falsifikovanjem dokumenata za kradena vozila, te prevarama i drugim krivičnim djelima. Ćurlik je 2015. godine “izbačen” iz policije nakon što je uhapšen u akciji “Sjever” zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom oružja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,