Srijeda, 19. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Detalji akcije MUP-a TK u kojoj je oduzeto 1.000.000 KM: Prali novac uz pomoć mjenjačnica (VIDEO)

Službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom TK-a, policijom Brčko Distrikta i MUP-om Republike Srpske slobode su lišili sedam osoba zbog udruživanja u grupu radi činjenja krivičnih djela “Nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću” i “Pranje novca”.

Na osnovu naredbih Općinskog suda u Gradačcu i Osnovnog Suda u Bijeljini izvršeni su pretresi porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na podrućju općina Srebrenik, Gradačac, Brčko distrikta BiH i općine Ugljevik Republika Srpska, te na osnovu prikupljenih dokaza, slobode je lišeno sedam osoba, koji se dovode u vezu sa vršenjem navedenih krivičnih djela.

Prilikom pretresa na navedenim lokacijama pronađene su i oduzeta: veća količina novca Američkih dolara, Švicarskih franaka, Hrvatskih kuna, Danskih kruna i drugih stranih valuta u protuvrijednosti od oko 1.000.000,00 KM, automatska puška i pištolj.

Kako saznaje Tuzlanski.ba duži vremenski period članovi ove grupe ilegalno su mijenjali veće količine novca iz jedne u drugu valutu, onda su taj novac uz pomoć mjenjačnica u Ugljeviku i Brčkom, a koje su bile vlasništvu oca i sina iz Brčkog koji su također lišeni slobode u ovoj akciji, stavljali u legalne tokove.

Osim fizičkim licima ova organizovana grupa novac je mijenjala i mnogim firmama sa područja Tuzlanskog kantona.

Protiv osoba kojima je oduzeta sloboda, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona bit će podnešen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, te će isti predati u nadležnost postupajućeg Kantonalnog tužioca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,