Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beriz Kabilović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina

Preuzmite sliku

Kantonalni sud Tuzla danas je objavio  osuđujuću prvostepenu presudu i izrekao Berizu Kabiloviću iz Tuzle jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Također, sud je donio osuđujuću prvostepenu presudu i za Armina Halilovića i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina

Podsjećamo, optužnicom  Kantonalnog tužilaštva TK se Beriz Kabilović i Armin Halilović, i još četiri osobe koje su ranije pravosnažno osuđene, terete za organizovani kriminal počinjen  u vezi sa većim brojem drugih krivičnih djela u grupi koju je vodio Kabilović.

 • Kabilović je optužen za organizovani kriminal u vezi sa  krivičnim djelima dogovor za učinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i podstrekavanje na ubistva, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje, u sticaju sa produženim krivičnim djelom iznuda.

  Za organizovani kriminal u vezi sa drugim djelima su ranije pravosnažno osuđeni članovi grupe Elvis Hamzić, kojem je izrečena kazna zatvora u trajanju od 8 godina, a na različite kazne zatvora su osuđeni i  Salimović, Jahić i Lisičić.

  Također, u razdvojenim postupcima za određene pojedinačne radnje i krivična djela je u proteklom periodu osuđeno još nekoliko osoba koji su bili bliski ovoj organizovanoj kriminalnoj  grupi.

 • Podsjećamo, navedeni dvojac je uhapšen krajem 2019. godine godine u akciji u kojoj je tada privedeno čak četrnaest osoba osumnjičenih da su u periodu od 2014. do decembra 2019. godine u  kriminalnoj organizaciji koju je organizirao i vodio Beriz Kabilović u Tuzli, počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima, među kojima je i krivično djelo iznude.

  Kako je u optužnici navedeno, ova organozovana grupa osumnjičena je da je reketirala barem četrdeset poslovnih objekata, u koje bi došli nudeći usluge svoje zaštitarske agencije “Wolves” (vukovi). Ukoliko bi vlasnik odbio, oni bi u narednih nekoliko dana došli u kafić, izazvali nered, porazbijali inventar i verbalno prijetili, te se ponovo vratili sa ponudom da štitte taj kafić. Sa vlasnikom bi potpisivali ugovor o 24-satnoj zaštiti, ali u realnosti u tim objektima nisu uopšte provodili vrijeme. Reket se po jednom objektu kretao od 100 KM do 1.700 KM, a na ovaj način su “zaradili” najmanje 123 hiljade KM. Među reketiranim objektima su bile čak i ćevabdžinice, ali i građevinska preduzeća.

  U optužnici su bila navedena i dva slučaja kada je Kabilović sa svojim saučesnicima na osnovu fiktivnog duga od pojedinaca za koje su znali da imaju novac tražili da im daju po nekoliko hiljada KM. U jednom slučaju se radilo o osobi koja je radila u Afganistanu, za koju je Kabilović čuo da ima novca, te od koje su kasnije tražili da im od svake plate izdvoji određenu sumu novca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,