Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banja Luka: Dvije osobe upale u harem džamije i prijetile da će ‘klati balije’

Preuzmite sliku

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je oštro reagirao na učestale napade na Bošnjake, dovodeći ih u vezu s ozbiljnom radikalizacijom koja se provodi u ovom entitetu.

U naselju Vrbanja kod Banje Luke, 23. juna 2016. godine, dvije osobe srpske nacionalnosti uznemirile su bošnjačko stanovništvo upadom u harem ovdašnje džamije s prijetnjama da su došli „klati balije“, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Noć ranije bačena je, kako se navodi, eksplozivna naprava pred Mir-Muhamedovu džamiju u Čajniču, u vrijeme teravih-namaza, što je izazvalo strah i zabrinutost stanovništva.

“Odgovornost za svakodnevno pogoršavanje situacije u bh. entitetu RS prije svega imaju vlasti entiteta koje već duže vrijeme kontinuirano šalju poruke netolerancije. Kada su prvi ljudi isključivi i netolerantni, kada sve što nije srpsko odbacuju i grade društvo po svojoj mjeri, mjeri radikalnih nacionalista, to dovodi u konačnici do diskriminacije, te nacionalne i vjerske netrpeljivosti na terenu, koja može biti pogubna“, naveo je entitetski potpredsjednik.

Godinama upozorava, kako ističe, na opasnost koja vreba od takve politike.

“Došli smo u situaciju kada trpimo posljedice toga. Pozivam MUP RS-a i pravosudne organe ovoga entiteta da uhapse i rigorozno kazni izgrednike. Također, pozivam vlasti, prije svega predsjednika Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović, ali i funkcionere na nižim nivoima vlasti da prestanu provoditi radikalnu politiku nacionalne i vjerske isključivosti, politiku negiranja identiteta Bošnjaka”, izjavio je potpredsjednik Salkić. (Radio Sarajevo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,