Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbor građana Slavinovića: Svi se gušimo zajedno!

Preuzmite sliku

Čak 100 posto mještana Slavinovića smatra kako je zrak u njihovoj mjesnoj zajednici zagađen. Rezultat je to ankete koju je Front slobode proveo među mještanima pripremajući zbor građana u Slavinovićima koji je održan 28. marta u 18:00 u prostorijama mjesne zajednice Slavinovići.

 • Anketa je također pokazala kako ¼ mještana i dalje koristi ugalj za zagrijavanje te da 50 posto mještana krivi ugalj za zagađenje zraka. O opasnostima zagađenog zraka i mogućnostima uštede energije na zboru je s građanima razgovarala ekspertica za ekologiju i energiju Džemila Agić. Na kraju svog izlaganja Agić je istakla kako je došlo vrijeme skupe energije te da najmanje što možemo uraditi jeste utopliti svoje objekte kako energiju ne bismo rasipali.

 • Na zboru je građane najviše zanimalo kakvi su planovi širenja mreže centralnog grijanja u Slavinovićima, koji su konkretni rokovi i koliko novca Grad Tuzla nudi kao podršku za utopljavanje objekata i nabavku toplotnih pumpi ili peći na pelet.

  Nakon kratke prezentacije, na pitanja građana o širenju mreže centralnog grijanja odgovarao je tehnički direktor Centralnog grijanja Tuzla Suljo Sarić. Najavio je mogućnost priključenja na mrežu novih ulica u Slavinovićima nakon proširenja magistralnog vrelovoda do Siporeksa što bi trebalo biti odrađeno za 3 godine te širenje postojećih zona toplifikacije na nove dijelove grada nakon potpunog završetka rekonstrukcije vrelovoda do Livnice.

 • Građani su istakli kako ne mogu više živjeti od uglja zbog smrada i zagađenja te zahtijevali potpuna rješenja za cijelo naselje budući da se svi guše zajedno. Osim toga, dio građana Slavinovića je istakao kako se osjeća zaboravljeno od strane i vlasti i javnih preduzeća te se požalio na lošu komunalnu i elektro infrastrukturu.

  Na kraju zbora građani su odlučili zajedno s Frontom slobode pokrenuti inicijativu za postavljanje mjerne stanice za mjerenje kvaliteta zraka u Slavinovićima kako bi se znalo kakav zrak udišu i koliko su toplifikacija i novi izvori energije neophodni za Slavinoviće.

  Iz Fronta slobode su najavili kako planiraju nastaviti organiziranje zborova i u drugim mjesnim zajednicama u narednom periodu te pozvali građane da se odazovu pozivima na zborove kako bi zajedno s ekspertima razgovarali o problemima i potražili rješenja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje