Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ugled Narodnog pozorišta Tuzla pod upitnikom: Politička pripadnost kriterij za glumce?

Preuzmite sliku

Znanje, kvalitet i iskustvo pri zapošljavanju odavno su zamijenjeni političkom pozadinom i poznanstvima. Riječ je o sveprisutnijem negativnom trendu na kojeg slabo ko i reaguje. No, postoje i oni koji ne odustaju od fer i korektne borbe za posao. Tako je četvoro glumaca sa područja Tuzlanskog kantona reagovalo na nezakonitu konkursnu proceduru u Narodnom pozorištu Tuzla.

”Spoma konkursna procedura je od momenta pozivanja kandidata na pismeni i usmeni dio konkursa ispunjena nejasnoćama, proceduralnim nepravilnostima i diskriminaciji kandidata sa obzirom na članstvo u političkoj partiji,odnosno funkciji u političkoj partiji, političkom i drugom mišljenju, spolnoj diskriminaciji i diskriminaciji na osnovu nacionalne pripadnosti, a sve u korist izabranih kandidata.’’ , stoji u Zahtjevu  za preispitivanje zakonitosti rada NP Tuzla, kojeg su glumci uputili vlastima Tuzlanskog kantona, instituciji Ombudsmena za Ijudska prava u Bosni i Hercegovini I  Transparency International-u BiH, piše Tuzlanski.ba.

Imena izabranih kandidata bila poznata mjesecima unaprijed

U zahtjevu stoji i da su ”imena izabranih kandidata bila  unaprijed poznata potpisnicima ovog Zahtjeva kao i uposlenicima drugih institucija kulture u Gradu gdje se otvoreno pričalo o unaprijed namještenom konkursu i kako je to ”izgubljena bitka” za ostale kandidate koji su u konkursnu proceduru ušli znanjem i strukom, a ne članstvom u bilo kojoj partiji. ”

 • Iza svojih riječi stoji četvoro glumaca koji su ujedno bili kandidati na konkursu: Samina Mujkanović, Luka Spasojević, Hasan Sušić i Mirza Mujagić.

  Da je konkurs namješten, znali su još na pismenom dijelu ispita koji se, kako tvrde, ‘ležerno’ i bez nadzora odvijao.

  “Mogli smo da sjednemo bilo gdje u sali od 190 mjesta. Ispit, odnosno test smo radili na koljenima. Telefon nam niko nije oduzeo što znači da je, ko je htio, mogao prepisivati. Jednostavno,  nismo imali ništa što je zakonom propisano kada je u pitanju pismeni ispit na konkursu u nekoj javnoj ustanovi.”, objašnjavaju.

  Posebno ih je zbunilo to što se usmeni dio ispita ticao isključivo poznavanja određenih zakona i akata, a da oni kao glumci nisu morali pristupiti praktičnom dijelu.

  “Nije bilo monologa ili neke tačke koju smo pripremili. Isključivo pitanja. I to je bodovano 10 pitanja, a nikome od nas nije postavljeno svih 10.”, tvrde.

 • Ova branša zahtijeva kvalitet, a ne političku pripadnost

  Da bi ste bili dobri u umjetnosti i kulturi, morate imati kvalitet, kažu potpisnici zahtjeva i oštećeni glumci. Iza njih je, objašnjavaju, nekoliko odrađenih predstava u Narodnom pozorištu Tuzla, dok neki odabrani kandidati jedva da imaju jednu. Sve to ih je navelo na razmišljanje o političkoj pozadini kandidata.

  ”Ono što dodatno komplicira situaciju je činjenica da odabrani kandidat trenutno obnaša funkciju predsjednika Foruma mladih u određenoj partiji, te njegovo političko angažovanje dodatno dovodi u pitanje transparentnost konkursne procedure i i politički utjecaj na isti”. , kažu glumci dodavši da su članovi Upravnog odbora, komisije, pa i sam direktor pozorišta pripadnici iste stranke.

  Iz Narodnog pozorišta su kazali da za sada neće komentarisati sporni konkurs jer je u toku žalbena procedura te da će Upravni odbor nakon toga donijeti odluku.

 • NP Tuzla nema Umjetnički savjet?

  U Zahtjevu glumci upozoravaju i na to da Narodno pozorište Tuzla nema formiran Umjetnički savjet, iako je on propisan Zakonom o pozorišnoj djelatnosti, kao i Pravilima Javne ustanove Narodnog pozorišta.

  ”Narodno Pozorište Tuzla godinama posluje bez Umjetničkog savjeta i umjetnčkog direktora što kontinuirano doprinosi grubom kršenju zakona i podzakonskih akata, gdje direktor pozorišta sam upravlja Pozoristem, a što se odrazilo na ovaj konkurs od kojeg je takvim načinom poslovanja napravljen “slučaj’.’’

  Zbog svega navedenog, glumci traže poništenje konkursa, raspisivanje novog konkursa koji će biti sproveden u skladu sa Zakonom. Traže praktični dio ispita koji mora nositi više bodova u odnosu na pismeni, te zahtijevaju formiranje Umjetničkog savjeta jer se jedino tako konkursna procedura može sprovesti u skladu sa Zakonom.

  Sada je na potezu Upravni odbor čija odluka će utjecati na sudbinu glumaca, ali i Narodnog pozorišta čiji ugled je trenutno pod upitnikom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje