Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli predstavljena knjiga ‘Trinaest mladomuslimanskih šehida’

Preuzmite sliku

Knjiga “Trinaest mladomuslimanskih šehida”, autora prof. dr. Ismeta Kasumagića, koja je predstavljena sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, govori o 13 mladih ljudi, od komunističkog režima ubijenih boraca za očuvanje islama i muslimana na prostoru Bosne i Hercegovine.

Knjiga je podijeljena na šest poglavlja, a govori o ubijenim članovima pokreta Mladi muslimani u periodu 1945.-1949. godine, a to su osnivači pokreta: Esad Karađozović, Mustafa Busuladžić, Asaf Serdarević, Nurudin Gackić, Sakib Nišić, Osman Krupalija, Asim Čamdžić, Fikret Pločo, Omer Kovač, Hasan Biber, Halid Kajtaz, Nusret Fazlibegović i Omer Stupac.

O knjizi su govorili su prof. Šukrija Bakšić, mr. Armin Džunuzović i Amila Fočo Kasumagić, kćerka rahmetli Ismeta Kasumagića koja je podsjetila na akademski i društveni rad autora knjige, iznoseći i nekoliko zanimljivih priča iz ličnog iskustva, ali i njegovo djelovanje u okviru pokreta “Mladi muslimani”

– Moj otac je lično poznavao mladiće koji su stradali od komunističkog režima i osjećao je potrebu da napiše priče o njihovom životu, djelovanju i načinu na koji su oni svirepo ubijeni. Ova knjiga daje svoj doprinos u razumijevanju historije Bošnjaka, jer mnoge stvari iz naše historije se ni danas ne znaju – istakla je Amila Fočo čija su oba roditelji bili dio pokreta Mladi muslimani i oboje su bili politički zatvorenici zbog toga, a jedan od šehida o kojima se govori u ovoj knjizi je njen daidža Asaf Serdarević.

O ulozi profesora Kasumagića govorio je Šukrija Bakšić, koji je podsjetio da je Kasumagić bio ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike BiH, a pored naučnog angažmana bio je i društveno-politički aktivan, stoga, kako je kazao, njegove ostavljene pisane riječi važni su dokumenti koji govore o BiH i trebaju biti objedinjeni i sačuvani u još nekoliko knjiga.

Istina o pokretu Mladu muslimani i onome što knjiga govori, po mišljenju Džunuzovića, važno je za opće razumijevanje historije Bošnjaka, posebno jer skoro niko od članova ovog pokreta nije javno pisao o njihovim članovima, radu, idejama i torturama kroz koje su prolazili.

– Profesor Kasumagić je iznimka. On je o tome mnogo govorio, sakupljao građu, interesovao se i na kraju pisao o tim ljudima. Sve ono što danas nove generacije znaju o mladomuslimanskom pokretu je izašlo iz pera profesora Kasumagića i najzaslužniji je za današnju historiografsku pozadinu pokreta, ali i jednog bitnog segmenta bh. historije – rekao je Džunuzović.

Ismet Kasumagić je bio dugogodišnji član Organizacije “Mladi muslimani”, kojoj je pristupio 1943. godine. Kao i većina pripadnika “Mladih muslimana”, bio je uhapšen od komunističke vlasti nakon okončanja Drugog svjetskog rata, a najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu. Bio je i profesor na fakultetu, a nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju. Bio je ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike BiH i rektor Univerziteta u Bihaću. Preminuo je 2020. godine u 93. godini života.

Knjiga je do sada imala tri izdanja na bosanskom jeziku 1999., 2007. i 2021. godine, a profesor Merzuk Grabus knjigu je 2021. godine preveo na turski jezik.

Organizator promocije, a ujedno i izdavač knjige je Udruženje “Mladi muslimani”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje