Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli održana tribina ‘Legalizujte kanabis u medicinske svrhe’

Farmaceutska komora FBiH je prije 3 godine pokrenula inicijativu da kanabis u našoj zemlji bude legalizovan u medicinske svrhe.

Iako je inicijativa bila općeprihvaćena, prvenstveno od strane nadležnog Ministarstva civilnih poslova, do danas se nije daleko odmaklo u izmjeni zakonske regulative. Zbog toga su udruženja oboljelih od različitih bolesti organizirala niz tribina pod nazivom ‘Legalizujte kanabis u medicinske svrhe’, od kojih je prva održana u Tuzli.

Hajra Bajrić-Jahić, predsjednica Udruženja Nijemi krik iz Kalesije, prije 6 godina oboljela od je karcinoma. Uslijedilo je 17 operacija, niz kemoterapija, zračenja, da bi na kraju samoinicijativno pribjegla liječenju uljem kanabisa i danas je, kako su joj rekli ljekari, izliječena.

Ona je samo jedna od oboljelih osoba koje u ulju kanabisa i njegovom legaliziranju u našoj zemlji vide spas.

“Ja bih volio da se to legalizuje, da to uradi doktor koji će biti edukovan kako da to primjenjuje za nas, kako da to primjenjuje za nas oboljele od svih bolesti”, ističe Mersudin Muminović, predsjednik Udruženja multipleskleroze TK-a.

Predstavnik Udruženja Zmajevo srce iz Tuzle Omer Isović podsjeća da oboljeli sad nabavljaju na crnom tržištu, po cijenama i do 1000 eura, a ono što je nekakva tendencija u posljednje vrijeme je da se to ulje miješa sa olovom, što je jako opasno za organizam, da bi ti dileri dobili na količini i težini.

Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporuku, a Evropski parlament podržao legalizovanje kanabisa, koji ima pozitivan učinak na čitav niz bolesti – karcinom, multiplu sklerozu, leukemiju, Kronovu bolest, dijabetes, autoimune i kardiovaskularne bolesti, HIV, hepatitis C, reumatoidni artritis, neropatske bolove, fibromialgiju, prorijaze, neurološka i druga oboljenja. U našem okruženju već je legalizovana njegova upotreba u medicinske svrhe u Sloveniji i Hrvatskoj.

“Iskustva iz nama susjednih zemalja i dalje su pokazala da kanabis, odnosno odredjeni alkaloidi kanabisa daju dobre učinke u smislu terapijskih ishoda i moj stav, prvo kao gradjanina BiH, a onda i kao zdravstvenog radnika, jeste da čim prije svim građanima kojim je to neophodno učinimo kanabis dostupnim”, kaže Zahida Binakaj, predsjednica Farmaceutske komore FBiH.

Pokretači inicijative tvrde da bi legalizovanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji bilo korisno ne samo za veliki broj bolesnika, jer bi im lijek bio dostupan i provjerenog kvaliteta, nego i za državu, koja bi imala značajnu korist od ubiranja različitih vrsta dadžbina. (federalna.ba | Mirela Čanović)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje