Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli održana promocija priručnika za roditelje LGBTI+ osoba (FOTO)

Preuzmite sliku

Pod organizacijom Tuzlanskog Otvorenog centra, 01.12. u Domu književnosti Tuzla održana je promocija priručnika za roditelje LGBTI+ osoba, a koji je kao takav, prvi u Bosni i Hercegovini.

Priručnik su predstavile Dajana Bakić i Selma Kešetović, zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama TOC-a, pred oko 30 posjetitelja/ki.

A cjelokupnu promociju uljepšali su i roditelji LGBTI+ osoba, koji su govorili o svom sopstvenom iskustvu. Coming out je izrazito dug i težak proces za mlade LGBTI+ osobe i u tom trenutku, više nego ikada, potrebna im je podrška i ljubav roditelja.

Međutim, usljed neznanja i nedostupnosti informacija, roditelji nisu u mogučnosti pružiti podršku svom djetetu niti su dovoljno upoznati šta biti gej/lezbejka/biseksualna/transrodna osoba znači za njihovo djete. Upravo iz tog razloga, stvorila se velika potreba za ovim priručnikom od kojeg će benifitirati LGBTI+ osobe ali i njihovi roditelji.

Priručnik su napisali/e mladi/e članovi/ice tuzlanske LGBTI+ zajednice u sklopu projekta „Coming out“, cijelokupan proces izrade i uredništva priručnika je potrajao, ali je sudeći po reakcijama posjetitelja/ki itekako vrijedilo izdvojiti vrijeme.

Cjelokupan projekat podržan je od strane Planet Romeo fondacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,