Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježena 31. godišnjica od osnivanja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

U Tuzli je obilježena 31. godišnjica od osnivanja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja godišnjice počeo je 20. septembra otvaranjem izložbe o 2. korpusu u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli.

U sklopu obilježavanja proteklih dana, ali i danas su realizovani broji programi, te organizovano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima širom područja sjevoroistočne Bosne.

 

Centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja 2. Korpusa ARBiH održana je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Drugi korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa, a imao je sjedište u Tuzli.

“Ovdje i 400 djece iz osnovnih i srednjih  škola, da čuju živu riječ da čuju one koji su stvarali 2. korpus i šta je on iznjedrio, da je dao 11.000 poginulih boraca, da je dao 7450 ratnih vojnih invalida i da kažemo da je kroz 2. korpus prošlo oko 170 hiljada boraca“, kazao je Rasim Islamović, predsjednik Skupštine RVI TK.

“Ne bismo danas jednostavno imali državu, živjeli bi kao izbjeglice negdje pod vlašću tadašnje velika Srbije ili nazovi Jugoslavije. Važno da smo svoj na svomu, da mladi shvate da smo imali borce koji su vodili rat četiri godine“, kazao je Sulejman Budaković, brigadni general.

Značajan doprinos u formiranju Drugog korpusa Armije R BiH dala je i civilna vlast Grada Tuzla.

– Imali smo izvanrednu saradnju i uspjeli smo u teškim okolnostima formirati Drugi korpus. Ovog trenutka se prisjećamo i komandanata koji su sa nama bili, a kojih više nema. Moram reći da danas kada čitam šta je sve uradio Drugi korpus onda tek shvatam kakva je uloga Drugog korpusa u odbrani BiH. Ako analiziramo u kakvim okolnostima bili malo je ljudi vjerovalo da će Bosna preživjeti. Mi smo vjerovali da će Bosne biti i da će Bosna preživjeti. Drugi korpus je snaga koja je pokazala kako se BiH brani srcem – rekao je ratni i dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Podršku obilježavanju dala je i Vlada Tuzlanskog kantona, čiji su svi članovi prisustvovali Centralnoj manifestaciji, prisutnima su se obratili i premijer Irfan Halilagić, te Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje