Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Općinskom sudu u Tuzli počele “Sedmice sudske nagodbe”

Preuzmite sliku

U Općinskom sudu u Tuzli danas je počela implementacija aktivnosti „Sedmice sudske nagodbe“.

Cilj organizovanja „Sedmica sudske nagodbe“ jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s akcentom na zadovoljstvo stranaka ishodom spora i uslugom suda.

Period implementacije aktivnosti je od 06. novembra do 17. novembra 2022. godine.

Riječ je o načinu rješavanja sporova koji je naročito pogodan za predmete naplate komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radnih sporova, isplate dugova i naplate novčanih potraživanja, podjele stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu drugo. Zaključena sudska nagodba ima istu pravnu snagu kao i sudska presuda, a stranke i sud su pošteđeni brojnih dodatnih troškova redovnog sudskog postupka.

U skladu sa navedenim, pozivamo sve zainteresovane stranke, a čiji se predmeti vode pred ovim Sudom, da pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom.

Stranke predmet mogu riješiti sudskom nagodbom, na način da informišu sudiju koji vodi predmet, na jedan od sljedećih načina:

– samostalno ili preko svog zastupnika uputite pismeni prijedlog za zaključenje sudske nagodbe;

– samostalno ili preko zastupnika kontaktirajte sudiju kako bi zajednički dogovorili termin za ročište za sklapanje sudske nagodbe;

– zajedno sa suprotnom strankom, te zastupnikom ukoliko ga imate, u navedenom periodu, pristupite na sud sa prijedlogom za zaključenje sudske nagodbe.

Detaljne upute građanima možete pogledati na web stranici Općinskog suda u Tuzli.

Za dodatne informacije građani se mogu obratiti i na broj telefona Općinskog suda u Tuzli 035/ 307-200 ili e-mail opsud-tuzla@pravosudje.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,