Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U merhametu Tuzla dodijeljene stipendije za učenike iz socijalno ugroženih porodica

Preuzmite sliku

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“, u saradnji sa njegovom partnerskom organizacijom „Helping hand“, podijelilo je 92 stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica sa područja cijele Bosne i Hercegovine, kao i studenticama i naše zemlje i Sandažaka.

Učenici osnovnih škola dobili su godišnje stipendije „Merhameta“ u iznosu od po 700 konvertibilnih maraka, srednjoškolci po 850, dok godišnje stipendije za studentice iznosi 1.000 maraka.

Kako bi se izbjegli troškovi putovanja učenika i njihovih roditelja, jedan dio stipendija je podijeljen u sjedištvu HO „Merhamet“ MDD u Sarajevu, a drugi dio u prostorijama Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

– Stipendije smo obezbijedili iz „Merhametove“ Fondacije za stipendiranje „Edah Bećirbegović“, a ove godine dio stipendija obezbijedio je i naš dugogodišnji partner, Humanitarna organizacija „Helping hand“ iz Sjedinjenih Američkih Država. Sretni smo što smo ovim stipendijama mnogim porodicama u stanju socijalne potrebe olakšali školovanje svije djece – kazao je predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, za „Merhamet“ je veoma važan ovaj projekat obrazovanja i stipendiranja mladih ljudi čiji roditelji nemaju dovoljno finansijskih mogućnosti za njihovo školovanje. Ovo se posebno odnosi na manji bh. entitet, na djecu bošnjačkih povratnika. S tim ciljem, dodaje Vrbanjac, „Merhamet“ je 2012. godine osnovao Fondaciju „Edah Bećirbegović“.

– Ove godine obezbijedili smo stipendije i za studentice koje borave u „Merhametovoj“ Studentskoj kući u Sarajevu koju je „Merhamet“ otvorio početkom prethodne školske godine. „Merhamet“ je ovim studenticama iz Bosne i Hercegovine i sa područja Sandžaka obezbijedio besplatan smještaj, hranu, a evo sada i stipednije – kazao je Vrbanjac.

Zahvalio se partnerskoj organizaciji „Helping hand“ koja je podržala ovaj „Merhametov“ humani projekat kojim je olakšano školovanje djece iz siromašnih porodica u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje