Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Večeras počinje Sedimica njemačkog filma u Kući plamena mira

Preuzmite sliku

UG Kuća plamena mira Tuzla, u saradnji sa Goethe-Institutom iz Sarajeva od 11.-15. marta 2019. godine, sa početkom u 20.00 sati, organizuje besplatne filmske projekcije. Bit će prikazano pet igranih, dugometražnih filmova, savremene njemačke kinematografije.

U okviru projekta Kino on Tour publika će imati priliku pogledati bavarsku komediju “Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrastanju “Crazy“, dramu o golom preživljavanju “The Cut“, ratnu melodramu “Most na Ibru | Najljepša je zemlja moja” i priču o životu Romy Schneider “3 dana u Quiberonu“.

Početak svih projekcija filmova zakazan je u 20:00 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane posjetioce. Filmovi su titlovani na BHS jezik.

Raspored projekcija:

Ko prije umre, duže je mrtav (2006) – 11.03.2019. 20.00h

Jedanaestogodišnjak koji traga za besmrtnosti. Divno drzak i nevjerovatno bavarski. Priča nestašnog dječaka iz sadašnjosti iz 2006. Odlična mješavina dubine i srca sa autentičnim smislom za male bitne stvari u životu. Režija: Marcus Hausham Rosenmüller. Trajanje filma 102 minuta.

Crazy (2000) – 12.03.2019. 20.00h

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspijeh. Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva sa suprotnim spolom i naučio mnogo za život. Režija: Hans-Christian Schmid. Trajanje filma 95 minuta.

The Cut (2013/14) – 13.03.2019. 20.00h

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama zadovoljan život, prije nego što ga uhapsi turska policija – kao i ostale krišćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje porodice mora kao prisilni radnik da rinta u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad armenima. Potraga za njima, oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD. Sa The Cut Fatih Akin uspjeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep. Režija: Fatih Akin. Trajanje filma 135 minuta.

Most na Ibru | Najljepša je zemlja moja (2012) 14.03.2019. 20.00h

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih srba i većinski muslimanskih albanaca prerasta se u rat. U martu se uključuje NATO i bombarduje zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika „druge“ strane. Ako mu pomogne, rizikuje vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti. Režija: Michaela Kezele. Trajanje filma 85 minuta.

3 dana u Quiberonu (2016/17) 15.03.2019. 20.00h

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu internacionalnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što joj je drago. Tek odlazak u inostranstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni pishički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”. Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima. Režija: Emily Atef. Trajanje filma 115 minuta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje