Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Svečano otvorenje 13. međunarodnog dječijeg festivala ‘Vezeni most’

Preuzmite sliku

Dječji festival „Vezeni most“ najveći je i najznačajniji projekt namijenjen djeci i umjetnicima za djecu, te je jedini festival ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Kao i svake godine, i u okviru ovog festivala bit će organizovan konkurs za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovnih škola, a također biće izabrana i najbolja knjiga u regionu koja je objavljena u prethodnoj godini.

U pomenutom festivalu uzet će učešće oko 10.000 djece.

Ovo je festival koji podstiče djecu da vole knjigu, da se kreativno izražavaju, što je veoma važno za razvoj djece u današnjem vremenu.

Većina programskih sadržaja festivala, koji će se održati od 26. do 29. oktobra ove godine, održat će se u ustanovama kulture i obrazovanja Tuzlanskog kantona, te u BZK „Preporod“ Brčko Distrikta.

Svečano otvaranje 13. međunarodnog dječijeg festivala „Vezeni most“ bit će upriličeno u srijedu, 26. oktobra 2016. godine u Tuzli.

Manifestacija svečanog otvaranja će se održati u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 12,00 sati.

Planirane aktivnosti:

12,00 – BKC Tuzla – mala galerija

Otvaranje izložbe ilustracija gosta – ilustratora. Gošća ilustratorica: Ivana Ćurić, Graz, Austrija

12,30 – Bosanski kulturni centar Tuzla – Svečano otvaranje Festivala – Dejan Aleksić (prošlogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” za najbolju knjigu u regionu) i domaćini: Azra Softić, predsjednica Udruženja “Mali princ”, Edis Bajić, direktor BKC Tuzla i Šimo Ešić, direktor festivala – U program učestvuju učenici tuzlanskih i živiničkih osnovnih škola i obdaništa “Sunčica” i „Aladin“ iz Tuzle – Himnu festivala “Vezeni most”, tekst: Nasiha Kapidžić-Hadžić, muzika i aranžman: Haris Abdagić, izvodi Hor OŠ „Sjenjak“ iz Tuzle, voditeljica Selina Pirić

Planirani sadržaj za srijedu, 26. oktobra 2016. godine

13 – 15 Hemijska škola, Tuzla – KREATIVNI MARATON – Svako je od nas poseban –        umjetničke i kreativne radione za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Defektološkog     fakulteta u Tuzli

14,00   Dom mladih Tuzla – Predstavljanje nove knjige Ismeta Bekrića “Palčić Čitalčić” – Knjigu predstvaljaju pjesnikovi prijatelji Šimo Ešić, profesor Hazim Karić i članovi dramske sekcije OŠ “Centar”

14,00   Osnovna škola “Mramor – Dobrnja“ – Predstavljanje nove knjige “Buket snova”, nominirane autorice Valerije Skrinjar-Tvrz – Knjigu predstavljaju: Fikreta Jahić, direktorica Gradske biblioteke Srebrenik i autorica Valerija Skrinjar-Tvrz

14,00   Osnovna škola “Tojšići“ – Predstavljanje nove knjige “Trava puna mrava”, autora Mehmeda Đedovića

             -Knjigu predstavljaju: Fahrudin Sinanović, pisac i direktor Gradske biblioteke Kalesija i autor Meša Đedović

15,00   Centar za kulturu Banovići – Pozorišna predstava za djecu “Dijete je čovjek veoma bitan” u

             -izvođenju Poetskog teatra Crvenka – Tekst: Tode Nikoletić – Režija: Branimir Rosić

16,00   Biblioteka Tuzla – Američki kutak – KOGA SE TIČE KAKO ŽIVE PRIČE – Susret djece i čitalaca biblioteke sa piscem Dejanom Aleksićem, prošlogodišnjim dobitnikom nagrade Mali princ

Otvaranje izložbe ilustracija studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Cetinja, Zagreba i Beograda

Izložbu otvara Dejan Aleksić

17,00   BKD „Preporod“ Brčko – KADA PETE OKRILATE – Portret dobitnika nagrade Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH. Ovogodišnji dobitnik: Zejćir Hasić – O dobitniku i njegovoj najnovijoj knjizi Kada pete okrilate govore pjesnik Suad Alagić, profesorica i pjesnikinja Mirjana Đapo i profesorica Amira Džibrić – Prateći program pripremili i izvode učenici brčanskih osnovnih škola i članovi KDB „Preporod“ – Domaćin programa Ćazim Suljević, predsjednik  KDB „Preporod“  Brčko. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje