Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Jasmin Imamović na Slatini otkrio memorijalnu pločicu sa imenima ubijenih sugrađana ‘92. godine

Preuzmite sliku

U Tuzli je 02. decembra 1992. godine projektilima ispaljenim sa položaja Vojske Republike Srpske, u naselju Slatina ubijena Šefika Bajić, Ivica Bajtalo, Blagoje Jović, Milena Ljubojević, Amir Mujačić, Faruk Šakambet, Anel Žunić i Hasnija Jusufović. Nekoliko stotina metara dalje, niz Rudarsku ulicu, istog dana ubijene su, kod zgrade “Zenica”, Daniela Miholić i Emira Sarajlić koja je bila trudna, piše RTV 7.

U okviru projekta „Niko ne smije biti zaboravljen“, kojeg od prošle godine realizuje Fondacija Istina Pravda Pomirenje, u Tuzli je u ovom naselju postavljena pločica sa imenima nastradalih sugrađana tog 2. decembra.

Memorijalnu pločicu otkrio je gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je ovom prilikom istakao;

“Radi se o jednom strašnom činu terorizma i vi ćete vidjeti da su oni kao što su tada napadali na istinu, dakle, unaprijed smisle laž i dok se žrtve bave zbrinjavanjem ranjenih i oplakivanjem mrtvih oni izmišljaju kao što i nažalost i dan danas izmišljaju. Današnje negiranje ratno zločina od strane aktuelne politike podržane od Srbije i negiranje zločina kojem je veoma sklon Milorad Dodik je uvod u novi zločin i zato moramo pamtiti, a u našem pamćenju ne treba da bude naiconalizma. Kao što se vidi po imenima žrtve granatiranja su baš po popisu stanovništva, kao da su birali žrtve po popisu stanovništva, dakle, tu imate i bošnjaka, i srba i hrvata po nacionalnosti. Moramo upozoriti da je to čin terorizma i da dugo prije toga nije bilo terorizma u Evropi. Teroriste ne zanima nacionalnost žrtve, i mi ne trebamo biti nacionalno opterećeni, dakle, sve su žrtve – žrtve i svi su teroristi – teroristi”, poručio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Podsjećamo, ideja projekta „Niko ne smije biti zaboravljen“ je da se izvrši postavljanje memorijalnih pločica na svim mjestima u gradu gdje su tokom agresije na BiH pale granate i ubile civile. Još jedan od ciljeva je da se u što skorijem roku dođe do tačnih podataka svih civilnih žrtava rata u Tuzli.

Mole se građani Tuzle u čijoj porodici ima civilnih žrtava rata – ubijenih tokom granatiranja Tuzle, da provjere u spisku Fondacije Istina Pravda Pomirenje koji se nalazi na njihovoj web stranici da li je žrtva iz njihove uže ili šire porodice registrovana, a ukoliko nije, da ostvare kontakt sa Fondacijom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje