Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Subota na sceni Teatra kabare Tuzla posvećena djeci

Preuzmite sliku

Teatar kabare Tuzla priredit će svake subote u decembru predstavu za djecu, a prva od njih “Aska i vuk”’ bit će izvedena u subotu, 7. decembra.

Riječ je o pobjednici II Festivala premijera 2017. i primjerena je uzrastu do V razreda osnovne škole.

Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla povodom obilježavanja 125. godišnjice rođenja bh. književnika, nobelovca Ive Andrića. Rađena je u dramatizaciji Nijaza Alispahića, režiju potpisuje Damir Altumbabić, dok je asistent Sanela Babić.

– Ovo je bajka o ljubavi prema umjetnosti, prema plesu. Ovo je bajka o borbi za život. Aska se plesom brani od opakog i strašnog vuka, plesom odgađa svoju smrt, jer umjetnost je iznad svega, pa i iznad same smrti. Umjetnost je uzvišena toliko da se i sam vuk zaigra i zapleše, i kao što kažu šumski vilenjaci: “Igrom se i ljepotom branimo i od smrti!” – kazao je redatelj Altumbabić.

U predstavi igraju Jasmina Ibrahimović, Marija Novaković, Marko Mirković, Feđa Zahirović, Damir Altumbabić. Koreografiju potpisuje Hasiba H. Mehmedović, muziku Asim Horozić i Dragan Divjak, kostime Šefika Hukić.

Repertoar za djecu Teatra kabare Tuzla donijet će predstave “Ivica i Marica” Braće Grim, “Izmislaonica u selu Pričevac” Šime Ešića te “Game onFeđe Zahirovića i Hasana Sušića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje