Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predstava “Ljetopis o Kralju Tvrtku” izvedena na Panonskim jezerima

Preuzmite sliku

Pozorišna predstava “Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji Dine Mustafića, nakon premijere u Sarajevu, izvedena je sinoć u jedinstvenom ljetnom ambijentu na Panonskim jezerima u Tuzli, koja su dokazala da su, s pravom, istinski dio kulturne scene u gradu.

Predstava, izvedena pred velikim brojem gledalaca, nastala je po istoimenom romanu Jasmina Imamovića u režiji Dine Mustafića.

“Velika mi je čast da je moj roman inspirisao velikog reditelja Dinu Mustafića. Okupljena je zaista sjajna ekipa. Zahvalan sam svima što su odlučili da produciraju jednu ovakvu predstavu. Jako je važno sa saznamo što više o temeljima suverenosti Bosne. Mi smo jedna krošnja koja nije sasvim svjesna stabla na kojem je, a pogotovo korjena iz kojeg je. Mnogo razloga mi u BiH imamo da budemo ponosni na prvog bosanskog kralja Tvrtka I” – kazao je Jasmin Imamović u izjavi za RTV 7.

Dramatizaciju teksta je uradio dramski pisac Željko Hubač, a dramaturg na ovoj predstavi je Emina Omerović.

Predstava “Ljetopis o Kralju Tvrtku“ se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, i dramski je prikaz života ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana.

Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je imelodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka.

Za ovu predstavu možemo reći i da pripada političkom teataru, jer sama predstava istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje