Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počela gradnja Centralnog gradskog groblja u Tuzli

Preuzmite sliku

U Tuzli je počela realizacija trenutno najsloženijeg građevinskog projekta u gradu – Centralnog gradskog groblja.

Naime, grad se posljednjih godina suočava s veoma ograničenim brojem slobodnih ukopnih mjesta na postojećim malim, uglavnom vjerskim grobljima, kao i visokim troškovima ukopa.

‘Cilj nam je da pogrebnu djelatnost dovedemo na najviše Evropske standarde i da oborimo ove bezobrazno visoke cojene sahranjivanja’ kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gad Tuzla će snažno podržavati u narednom periodu realizaciju ovog projekta koji će nakon okončane prve faze imati kapacitet od 4200 mjesta za ukop.

Javno komunalno preduzeće ‘Komemorativni centar’ d.o.o. Tuzla već uveliko u saradnji sa Zavodom za urbanizam vrši pripremne radove na lokalitetu Centralnog gradskog groblja koje je udaljeno na oko 3 kilometra od Tuzle na bivšem šljačištu u naselju Drežnik.

‘Građevinske firme koje se bave bave iskopm zemlje oslobodili smo dažbina ukoliko tu iskopanu zemlju dovezu ovdje i propisno je odlože. Sada već imamo visinu od pola metra iznad šljake. Plan je da to bude dva metra kako bi se umrli ukopavali u zemlju, a ne u šljaku’ – kazao je gradonačelnik Imamović.

Centralno gradsko groblje bi trebalo svojim kapacitetom da zadovolji potrebe grada tokom narednih 50 godina. (Mirela Čanović | FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,