Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Penzioneri u Tuzli izašli na ulice: Zahtjevaju povećanje penzija i veću brigu vlasti za rad UKC-a Tuzla

Preuzmite sliku

Gradska organizacija Stranke penzionera-umirovljenika BiH Tuzla, održala je danas proteste penzionera i svih ugroženih građana.

Okupljanje je održano na platou NLB Banke, nakon čega je uslijedila protestna šetnja do Trga slobode u Tuzli.

Jedan od zahtjeva penzionera je povećanje penzija, a između ostalog traže i veću brigu vlasti za rad UKC-a Tuzla, kako oboljeli od karcinoma ne bi slali na terapije u druge gradove.

Također, jedan od zahtjeva okupljenih penzionera bio je da se pronađe optimalna parcela na kojoj će biti gradsko groblje.

““Tražimo penziju od 52 posto od prosječne plate, tražimo da Vlada TK ne lažira podatke i ne govori statistiku dugačiju nego što jeste. Tražimo i rješavanje zdravstvenih problema u Tuzli, prvenstveno kroz rješavanje statusa UKC Tuzla jer građani ne zaslužuju da idu po Mostaru, Sarajevu i Zenici da se liječe. Od Grada Tuzla tražit ćemo da se sahrani gradsko groblje. Grad nam mora osigurati prostor za sahrane. Ova vlast nas opljačka žive, a onda kad umremo pljačkaju nam djecu da bi nas sahranili”, saopštio je za N1 Vehid Jahić, organizator protesta.

Podsjetimo, u UKC-u Tuzla su od sredine februara zapečaćena dva linearna akcelaratora, odnosno aparata za radioterapiju, a njihova upotreba je predmet istrage u tužilaštvu.

Od tada, blizu 200 onkoloških pacijenata sa područja Tuzle nalazi se na listama čekanja za liječenje u bolnicama u Sarajevu, Zenici i Mostaru, koje imaju odjele za radioterapiju.

Na području Tuzlanskog kantona, prema posljednjem popisu stanovništva, živi više od 477.000 stanovnika, što ga čini najmnogoljudnijim kantonom u entitetu Federacija BiH.

Aparati za radioterapiju u UKC-u Tuzla nisu u funkciji od 17. februara, kada je njihov rad zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je tuzlanski UKC pokrenuo kupovinu novog lineralnog akceleratora, za što je Vlada Tuzlanskog kantona, kao suosnivač te ustanove, izdvojila sedam i pol miliona maraka (oko 3,8 miliona eura).

JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla sutra će posjetiti delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Radni sastanak je planiran u sali za sastanke Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Tema sastanka je adaptacija prostora klinike s ciljem unaređenja zdravstvene zaštite žena u TK. (Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,