Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ozvaničen početak radova na projektu energijske efikasnosti Klinike za interne bolesti

Preuzmite sliku

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održan radni sastanak kojim je ozvaničen početak radova u okviru projekta energijske efikasnosti objekta Klinike za interne bolesti.

Predstavljena je planirana dinamika radova tokom realizacije projekta energetske efikasnosti na objektu Klinike za interne bolesti koji će biti implementiran u okviru projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“. Za realizaciju pomenutog projekta nadležno je Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH.

  • Predstavnike Federalnog ministarstva prostornog uređenja, zajedno sa predstavnicima izvođača radova, primio je direktor UKC Tuzla Denijal Tulumović sa saradnicima, a sastanku je prisustvovao i premijer TK Irfan Halilagić, resorna ministrica zdravstva Dušanka Bećirović i ministrica prostornog uređenja i zaštite okoliša Anela Ajšić.

    Tokom sastanka razgovaralo se o pripremnim aktivnostima, projektnoj dokumantaciji i zadatim rokovima. Prema planu projekta, na objektu Klinike za interne bolesti u kojem su smještene tri klinike izvršit će se zamjena vanskih otvora, te ugradnja sistema za kontrolu utroška toplinske energije u objektu, kao i nova termoizolaciona fasada. Početak radova na objektu planiran je u narednih sedam dana, dok se završetak očekuje tokom februara mjeseca naredne godine.

    „Sve ovo nesumnjivo će, uz brojne uštede u smislu trošenja energenata za zagrijavanje, rezultirati i znatno kvalitetnijim uslovima u kojima borave pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih 18 mjeseci osigurala ukupno 20 miliona KM samo za finansiranje projekata na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Pokrenuli smo i procedure izgradnje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata, te nabavku velikog broja medicinske opreme. Pružilali smo i nastavit ćemo da pružamo punu podršku zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu, a sve kako bi pacijenti dobili najbolju mogući skrb. Zbog toga drago nam je da i drugi, naši partneri, ali i građani, iskazuju spremnost da nam pomognu. Svaka pomoć nam je dobrodošla kako bismo UKC Tuzla, ali i cjelokupan zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu vratili na mjesto koje mu i pripada“, rekao je premijer Halilagić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje