Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Održana tribina u Tuzli: Upotreba kanabisa u medicinske svrhe (VIDEO)

“Upotreba kanabisa u zdravstvene svrhe”, naziv je tribine koja je održana danas u Tuzli s ciljem medicinske legalizacije ove biljke u BiH, ali i susjednim zemljama, javio je dopisnik BHRT-a.

Učesnici tribine smatraju da nema ni jednog opravdanog razloga, ni medicinskog, ni ekonomskog, da se kanabis ne legalizije i ne prizna kao najučinkovitije sredstvo za liječenje većeg broja teških oboljenja.

U pitanju su sve autoimune, neurodegenerataivne bolesti, od multipleskleroze, raka i lupusa, a naučno je dokazano da kanabis jača imunitet organizma i tako utiče preventivno na sprječavanje nastanka svih tih oboljenja.

Ekonomski aspekti također nisu zanemarivi, a iskustva zemalja koje su izvršile legalizaciju ove biljke u medicinske svrhe, svjedoče rastu industrijske proizvodnje, razvoju turizma i kompletnog društvenog bruto prihoda.

Ni jedna zemlja bivše Jugoslavije još uvijek nije legalizovala kanabis u medicinske svrhe, a na najboljem putu je Slovenija, koja se na osnovu prognoza stručnjaka, sprema to učiniti već do kraja tekuće godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,