Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Trgu slobode u Tuzli Sajam proizvoda i usluga za starije osobe

Preuzmite sliku

Crveni križ Tuzlanskog kantona već četvrtu godinu za redom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba organizuje Sajam proizvoda i usluga za starije osobe.

Sajam će biti održan danas na Trgu slobode u Tuzli sa početkom u 12 sati. Na sajmu će se predstaviti organizacije i udruženja koja se bave pitanjima starijih osoba. Ulaz na sajam je besplatan.

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. oktobra. Ovaj datum je utemeljen radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

Crveni križ TK u saradnji sa Mrežom aktivnog starenja i Švicarskim crvenim križem danas su tim povodom u Tuzli upriličili panel diskusiju o temi: „Uloga zajednice u smanjenju isključenosti starijih osoba u doba pandemije COVID-19 i Sajam proizvoda i usluga namijenjen starijim osobama „60+“.

Svjetska populacija stari. Od 1950 godine, u svim zemljama svijeta očekivano trajanje života je poraslo.

U zajednicama razvijenog svijeta s dostupnom zdravstvenom skrbi, a bez većih društveno-političkih promjena, migracija i ratnih sukoba povećana je dugovječnost i poboljšano preživljavanje u starijoj dobi.

Prema podacima procjene stanovništva Svjetske zdravstvene organizacije , do 2050. godine, svaka šesta osoba na svijetu bit će starija od 65 godina (16% svjetske populacije), u odnosu na svaku jedanaestu osobu u 2019. godini (9% svjetske populacije).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje