Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Trgu slobode održan performans u znak podrške narodu Palestine i Gaze

Preuzmite sliku

Grupa bosanskohercegovačkih slikara i drugih umjetnika, u saradnji sa Udruženjem Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini, Bosanskim kulturnim centrima iz Tuzle i Kalesije danas su održali performans “GUERNICA – GAZA”, u znak podrške narodu Palestine i Gaze.

Performans je održan na Trgu slobode uz uvodno obraćanje moderatora i glumca Nermina Hodžića, čitanje poezije o Gazi i Palestini, nastup dječijeg hora koji je izveo prigodne palestinske pjesme te obraćanje predstavnika Udruženja Palestinske zajednica u BiH nakon čega je uslijedilo otvaranje izložbe sa motivima iz Gaze.

Jedan od idejnih tvoraca današnjeg performansa likovni umjetnik Jasmin Puškarević je kazao kako niko bez emocije nije doživio patnju naroda u Gazi.

“Svaka slika nastaje emocijom. Svako ko razumije emociju može je pročitati sa slike. Naša je ideja da damo podršku narodu Palestine koji je primjer strpljivosti, snage, vjere i borbenosti. Tražimo slobodu i pravdu za narod Palestine posebno za mjesta gdje ljudi svakodnevno gube živote” – kazao je Puškarević.

Direktor BKC-a iz Kalesije Fahrudin Sinanović je istako da sve što se dešava u Gazi predstavlja genocid neviđenih razmjera.

“I nama ovdje tokom agresije je mnogo značilo kada su do nas dolazile informacije da se negdje neko okuplja kako bi nam dao podršku” – kazao je Sinanović.

Okolni prostor bio je ukrašen palestinskim zastava i mahramama. Današnjim performansom iskazana je podrška narodu Palestine i zatraženo okončanje stradanja u Gazi. (Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje