Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Kapiji upriličeno odavanje poštovanja i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata

Preuzmite sliku

Danas je na tuzlanskoj Kapiji upriličeno odavanje poštovanja i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata.

Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je i nekoliko političkih zvaničnika, među kojima su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je kako prolazi još jedna godišnjica, a da odgovorni za ovaj monstruozni zločin nisu završili pred licem pravde.

Potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo i Igor Stojanović također su položili vijence i odali poštu, a s generalskog aspekta o masakru na Kapiji govorio je Refik Lendo.

“Nažalost tako nešto nije zabilježeno i to pravi general nikada ne bi naredio. To je zločinac koji je naredio zločin. Ovo je u historiji Bosne i Hercegovine, pa mogu reći i Evrope gdje su zločinci napravili ovakav zločin, a onda jedan dio te zajednice RS i države Srbije kriju tog zločinca. To je najveći problem, ja mogu danas reći, srpskog naroda koji s jedne i s druge strane Drine još uvijek kriju ratne zločince i pokušavaju ovdje nama neku sramotu da pokažu ili dokažu da smo sami sebe ubijali”, rekao je Lendo.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić naveo je kako je Vlada TK u okviru svojih nadležosti uvrstila Kapiju u školske udžbenike jer ranije generacije o zločinu na Kapiji nisu učile ništa.

“Danas živimo u vremenu u kojem svi govore da živimo u slobodnom društvu u kojem se vrednuju slobode i kada smatramo da živi vladavina prava, na ovom slučaju, nažalost, vidimo da to nije tako. Da nam susjedska država, čiji je bio nesumnjiv utjecaj na sve ovo što nam se desilo, i dalje štiti tu ideologiju 90-tih, štiti one koji su odgovorni i mi, najmanje što možemo uraditi je pozivati da kazne one koji su ovakve zločine uradili”, kazao je premijer Halilagić.

Poslije dužeg vremena predstavnici svih vjerskih zajednica u Tuzli odali su počast svim žrtvama masakra.

„Ovo je za građanke i građane grada Tuzla Dan žalosti, dan dubokog bola koji nikada neće prestati“, rekao je aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Na današnji dan prije tačno 28 godina izvršen je masakr nad tuzlanskom mladosti.

Granata ispaljena sa Ozrena, sa položaja Vojske Republike Srpske, pala je u sami centar Tuzle i ubila 71, a ranila više od 200 osoba.

Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora.

Đukić je danas penzionisani general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje