Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lica Lafore: U Tuzli premijera dokumentarnog filma koji donosi jednu od najsnažnijih priča o roditeljskoj borbi za život djeteta (VIDEO)

Preuzmite sliku

Klinika za neurologiju UKC Tuzla u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli organizuje premijeru dokumentarnog filma autora Denisa Bojića (RTRS) “Lica Lafore”.

Dokumentarni film “Lica Lafore”, donosi jednu od najsnažnijih priča o roditeljskoj borbi za život djeteta, a upravo ovaj film će premijerno biti prikazan u ponedjeljak, 4. decembra 2017. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 14 sati.

Film “Lica Lafore”, koji je rađen u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske, ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu o najtežih dječjih bolesti na svijetu Laforinu bolest.

“Film je jedan korak u globalnoj priči o Laforinoj bolesti i svakako da osjećam zadovoljstvo što smo uspjeli da ekranizujemo jednu ovako važnu temu. Osjećaj je intenzivniji kada znate da je ovo ujedno i promocija Republike Srpske, BiH, ali i čitavog regiona, koji je dao svoj doprinos u rješavanju svjetski važnog problema. Kada se osvrnem unazad, mnogo toga je izgledalo nemoguće, od toga da smo film snimali u jednom od najvećih istraživačkih centara u svijetu do toga da smo nakon šestomjesečnih pregovora uspjeli da dio filma bude i Evropska asocijacija farmaceutskih kompanija. Možda kompleksnost situcije najbolje ilustruje činjenica da smo u Francuskoj snimali porodicu koja ne zna niti riječ engleskog, dok s druge strane niti jedan član ekipe nije znao niti riječ francuskog. Značajni dio rada na filmu bio je određen zdravstvenim stanjem Milane Gajić i ne postoje dovoljno upečatljive riječi na svijetu kojima mogu da izrazim svoje divljenje prema Snježani i Vitomiru Gajiću, koji su prevazišli sve ono što podrazumijeva moje poimanje ljudske izdržljivosti i snage” – kazao je Bojić u intervjuu za “Nezavisne“.

Istim povodom planirano je održavanje konferencije za novinare koja će se održati sat vremena prije početka emitovanja filma u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Učesnici konferencije za medije će biti: prof. dr. Dževdet Smajlović, prof. dr. Selmira Brkić, prim.dr. Larisa Kovačević, dr. Leila Avdić, prim. dr. Nevzeta Mustafić i Denis Bojić, autor filma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje