Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla obilježio Dan nezavisnosti: Položeno cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji

Preuzmite sliku

Grad Tuzla je, danas, 1. marta, svečano obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, gradski vijećnici i vijećnice, te predstavnici boračkih i drugih organizacija, udruženja, društvenog i političkog života grada Tuzle, obilježavanje su započeli odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli, te održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Odata je počast svim hrabrim Bosancima i Hercegovcima koji su učestvovali u odbrani kontinuiteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, a posebno onim koji su u tim časnim borbama dali i svoje živote, uključujući i civilne žrtve rata.

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj banji, u Narodnom pozorištu u Tuzli, uslijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz himnu Bosne i Hercegovine prisutni su još jednom ukazali na značaj ovog datuma za našu domovinu.

Svečanu sjednicu čestitajući 1. mart – Dan nezavisnosti, otvorila predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, te je kazala:

“Danas, 32 godine nakonmeđunarodnog priznanja BiH, i dalje postoje elementi koji osporavaju državnost i nezavisnost zemlje, nastojeći našu zemlju podijeliti, odnosno otcjepiti se i pripojiti susjednim zemljama, te vršenjem revizije istorije ratne zločince proglasiti herojima i minimizirati broj žrtava u proteklom ratu, kao i izjednačiti žrtve i zločince. Naravno, ne smijemo dozvoliti da se ovo dešava, te samo manifestacionom i spomeničkom kulturom možemo da se borimo protiv svih oblika fašizma koji nažalost nije nestao i protiv kojeg se moramo svakodnevno boriti. Budućim generacijama potrebno je usaditi ideju antifašizma i ukazati na opasnost koji donosi fašizam. Zato i današnje obilježavanje 1. marta nam uliva nadu da je više nas koji Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kao jedinu domovinu bez alternative u vidu nekih rezervnih domovina, jer gdje god da odemo mi smo Bosanci i Hercegovci.”

Gradonačelnik Lugavić, obraćajući se na svečanosti, čestitao je 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građankama i građanima Tuzle i Bosne i Hercegovine, dan nezavisnosti naše jedine jedinstvene i nedjeljive, suverene Bosne i Hercegovine, te je istakao:

”Višegodišnja historija i kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine koji mi baštinimo još od davne 1949. godine, i prije toga, i danas se nažalost negira, ali evo današnje obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zatim obilježavanje i podržavanje projekata koji promovišu, predstavljaju kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine je značajniji nego ikada do sada jer kroz manifestacionu kulturu, spomeničku kulturu promovišemo činjenice o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine. Nikada i nikome ne smijemo dozvoliti da govori, a kamoli nešto uradi protiv naše najljepše, suverene, nezavisne, jedinstvene Bosne i Hercegovine. Neka nam 1. mart bude dan ponosa, ali i dan obaveze da nastavimo raditi zajedno za bolju budućnost naše voljene Bosne i Hercegovine. Moramo uvijek u manifestacionoj i spomeničkoj kulturi njegovati sve ono što štiti i jača našu Bosnu i Hercegovinu.”

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice Gradskog vijeća nastupio je Mješoviti hor “Lege Artis” pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića. (Tuzlanski.ba | Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje