Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glas građana: Želimo izbore u mjesnim zajednicama

Preuzmite sliku

Mjesne zajednice osnovane su kao poveznica između građana i lokalnih vlasti, međurazina vlasti koja se direktno trebala brinuti za potrebe građana na svom području.

Pogotovo za komunalna i druga slična pitanja. Tokom godina gotovo sve mjesne zajednice na području Tuzle dobile su svoju infrastrukturu u vidu sala za sastanke, kancelarije i često pozornice za različita kulturno-umjetnička događanja. Mjesne zajednice su u prijeratnom periodu bile mjesto rješavanja problema, druženja, okupljanja, proslava, mjesto organizovanja.

 • Iako su danas mjesne zajednice izgubile dio svije ranije uloge one i dalje i zakonski i u praksi predstavljaju direktnu vezu između građana i lokalnih vlasti te imaju veliki značaj, posebno za starije građane. Upravo zbog toga je veliki broj građana Tuzle ogorčen na neprimjenjivanje Statuta Grada Tuzla i ne održavanje izbora za savjete mjesnih zajednica.

 • Na devet zborova građana koje je organizirao Front slobode na području Tuzle građani su uvijek pokretali pitanje izbora za savjete mjesnih zajednica koji su propisani Statutom Grada Tuzla.

  Nepostojanjem izbora na razini mjesnih zajednica, takozvanih mjesnih izbora, prekinuta je veza između građana i mjesnih zajednica u kojima žive. Građani su onemogućeni da među sobom izaberu sebi one za koje smatraju da će ih najbolje predstavljati i najbolje rješavati njihove probleme.

 • Pokušavajući dobiti odgovor na pitanje kada će biti održani izbori za savjete mjesnih zajednica i zašto se oni ne održavaju, Front slobode je podnio zahtjev za autentično tumačenje Statuta Grada Tuzla nadležnoj Komisiji za statutarna pitanja Gradskog vijeća Tuzla. Front slobode pokušao je dobiti mišljenje da li Gradsko vijeće Tuzla krši Statut grada ne donošenjem odluke o izborima za savjete mjesnih zajednica.

  Nažalost, komisija je umjesto tumačenja poslala odgovor kako pitanja komisiji mogu postavljati samo vijećnici. Ne odustajući, Front slobode je zatim još u junu 2023. godine uputio molbu svim gradskim vijećnicima da u ime građana postave isto pitanje komisiji. Do danas, četiri mjeseca kasnije, ni jedan vijećnik nije postavio ovo pitanje, koliko je poznato aktivistima Fronta slobode.

  Pitanje izbora u mjesnim zajednicama na području Grada Tuzla, iako propisano Statutom grada, tako i dalje ostaje neriješeno, a na građanima, aktivistima i nevladinim organizacijama preostaje

  da ovo pitanje forsiraju u narednoj predizbornoj kampanji kako bi se u Tuzli konačno ponovno obnovila direktna demokratija putem mjesnih izbora.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje