Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Filmski studio i u Tuzli: Ove godine snimanje serije o kapetanu koji je predvodio Pokret za autonomiju BiH

Prva klapa serije o liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića, posljednjeg gradačačkog kapetana koji je 1831. godine predvodio Pokret za autonomiju BiH od Osmanskog carstva, past će ove godine. Serija će se snimati na području Tuzle, Gradačca, Travnika i Sarajeva, a za potrebe seta izgradit će se i filmski studio.

Serija od 30 epizoda nastat će pod okriljem Udruženja Zmajevo srce i Kreativa marketing agencije, a ranije je najavljeno da će o Zmaju od Bosne u aprilu premijerno biti izvedena i predstava.

Predstava se radi po tekstu Elvisa Ljaljića koji je baziran na historijskim činjenicama usko vezanim za lik i djelo Husein-kapetana Gradaščevića.

  • Kraj komada neće biti baziran na historijskom utemeljenju, s obzirom da do danas nije razjašnjeno pod kojim okolnostima je skončan život kapetana Gradaščevića.

    Uloge u ovom komadu ostvaruju istaknuti glumci iz BiH, ali i zemalja regije.

    Među njima su Nenad Tomić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Nina Terzić, Siniša Udovičić, Feđa Zahirović, Ljiljana Čekić, Zijad Gračić, a glavna rola pripala je poznatom bh. glumcu Erminu Sijamiji.

    Prve probe trebale bi početi do početka marta, a sutorski tim komada čine još i Mustafa Sušić, izvršni producent i umjetnički direktor predstave, zatim Hari Ejubović koji potpisuje scenografiju te Elvis Sivčević koji je zadužen za muziku. (A.K. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje