Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dom zdravlja Tuzla uručio značajnu donaciju Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

Preuzmite sliku

Zaposlenici Doma zdravlja Tuzla, a na inicijativu 365 dana 100 projekata, poteklu od organizacionog odbora obilježavanja 100-te godišnjice ustanove, prikupili su značajna sredstva za donaciju Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Preko 6.000 KM utrošeno je u specifične potrebe za robe koje su prijeko potrebne ovoj ustanovi posebno kada su u pitanju jaslice (male bebe) ali i odrasliji štićenici doma.

Kako je istakla direktorica Doma za djecu bez roditeljskog staranja Amila Šećerbegović za njih ovo je jedna izuzetna donacija jer se radi o svemu što je svakodnevno potrebno.

Primarius doktor Zlatko Kalabić, pomoćnik direktora za medicinske poslove koji je u ime svih zaposlenika Doma zdravlja preuzeo i zahvalnicu, istakao je kako je ovo na neki način naša obaveza i dužnost, jer djeca moraju i trebaju osjetiti toplinu brige za njih bez obzira gdje se nalaze.

Kalabić je naglasio da Dom zdravlja Tuzla, iako je saradnja dobra, želi u kontinuitetu još više dati pažnje i voditi računa o zdravlju štićenika Doma.

Prilikom posjete i uručenja donacije štićenici Doma pripremili su i kratak program za goste iz Doma zdravlja, koji je oduševio sve prisutne. Djeci se u ime svih zaposlenika Doma zdravlja zahvalila doktorica Dijana Dugonjić, šefica dispanzera za predškolsku djecu, ukazavši i na datum 20. novembar “Međunarodni dan djeteta“.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Dječija prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina. Označavaju ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječija prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može. Sva su prava povezana i jednako važna. Osim što nam prava pripadaju jer smo se s njima rodili, rečeno je ovom prilikom.

Ovakve i slične akcije Dom zdravlja Tuzla, nastavit će se i u narednom periodu, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje