Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dogs Trust: U Tuzli zvanično otvoren program edukacije za djecu (FOTO)

Preuzmite sliku

Danas zvanično otvoren program edukacije za djecu Fondacije Dogs Trust u Tuzlanskom kantonu.

Tim povodom, na igralištu Tuzlanskog tinejdžerskog centra Telex u velikoj “kućici za psa” upriličen je niz pokaznih radionica na kojima su djeca kroz zabavu učila o sigurnosti sa psima, prirodi pasa, te obavezama koje sa sobom vlasništvo psa nosi.

Na radionicama je učestvovalo oko 60 djece iz Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo” u Tuzli, kao i djeca koja su na radionice bila pozvana putem medija. Djeca su po završetku edukativno zabavne radionice u praktičnoj vrećici koju mogu koristiti za sportsku opremu dobili još nekoliko korisnih i zabavnih poklona.

Program edukacije za djecu uči ih prije svega kako da budemo sigurni sa psima, ali i o prirodi pasa, te njihovim potrebama i obavezama koje vlasnik psa ima. Pas koji se pravilno tretira može čovjeku donijeti mnogo zadovoljstva, sreće i koristi, ali je od iznimne važnosti da djeca znaju njihovu prirodu kako bi bila što sigurnija, ali i šta zapravo znači imati svog psa. Ovo je iznimno važno i u smislu budućnosti zajednice, jer kada se od malih nogu uči pravilan i odgovoran pristup, možemo biti sigurni da problema koji sada imamo s nezbrinutim psima u budućnosti neće biti” kazala je za medije Sanja Bianculli, Službenica za odnose s javnošću Predstavništva Fondacije Dog Trust u BiH.

Programa edukacije već se implementira u Kantonu Sarajevo, Kantonu 10 i regijama Banja Luka i Zvronik, gdje educirano i obučeno osoblje uči djecu, kako biti siguran sa psima, koje su njihove potrebe, i kako biti odgovoran vlasnik.

Prilikom današnjih radionica koje na području tuzlanske regije Fondacija Dogs Trust realizuje u saradnji sa Fondacijom Tuzlanske zajednice, poručeno je da mališani psima ne smiju prilaziti bez saglasnosti roditelja, odnosno vlasnika psa.

Ako se sve mjere iz zakona sprovedu te ako se problem rješi time što djecu učimo od malih nogu pravilnom pristupu psima, sigurni smo da je to jedan garant da se problem neće nastavljati, jer će njihova svijest biti podignuta“, zaključila je Bianculli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,