Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Djelić prošlosti u mozaiku budućnosti: Izviđačko takmičenje u Tuzli

Odred izviđača “Krin” iz Tuzle, po drugi put organizuje izviđačko takmičenje pod nazivom “Djelić prošlosti u mozaiku budućnosti”, koje će se održati 1. jula ove godine. Prošlogodišnje takmičenje se pokazalo izuzetno uspješno i zapamćeno u izviđačkom svijetu. Takmičenje je zapravo projekat podržan iz Budžeta Grada Tuzla, sa pozicije “Grant za projekte za mlade”.

˝Naš Odred “Krin”, ranije poznat kao Odred izviđača ´Strajko Mitrović´, bio je nadaleko poznat po svom tradicionalnom takmičenju „Mladost Slobodi“ koje se uvijek održavalo  početkom oktobra mjeseca u čast 2. oktobra Dana oslobođenja grada Tuzle. Nakon ratnih dešavanja dolazi do opadanja broja članova izviđača kako u Tuzi, tako i u Bosni i Hercegovini te oni gube svoju popularnost˝, rekli su u ˝Krinu˝.

Ovim projektom pored promocije i značajnog napretka Odreda u svijetu izviđaštva, posebna pažnja će biti skrenuta na znamenitosti i ljepote grada Tuzle. Sprecifičnost projekta leži u tome što se tokom izviđačkog takmičenja svi učesnici moraju kretati po unaprijed određenim kontrolnim tačkama na stazi. Staza će biti osmišljena na način da obuhvati što više kulturnih obilježja našeg grada. Upravo ovo omogućava da svaka ekipa tj. učesnici iz svih gradova BiH vide Tuzlu u njenom punom sjaju.

  • ˝Planirano je da takmičenje traje dva dana, gdje bi prvi dan bio baziran na dolazak ekipa, upoznavanje i zajedničko druženje, a drugi dan na samo takmičenje i proglašenje pobjednika. Ovim projektom još želimo popularizovati izviđaštvo u Tuzli koje je samo po sebi simbol pozitivnih ljudskih vrijednosti, vještina i sposobnosti kod djece i mladih, što je jedan od glavnih faktora i preduslova za kreiranje zdravog i stabilnog društva. Ciljna grupa projekta su mladi na nivou FBiH˝, kazali su organizatori.

  • Inače, izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u prirodi. Da bi testirali sve naučene vještine, organizuju se izviđačka takmičenja.

    ˝Shodno tome naš Odred je prepoznao potrebu za organizovanjem jednog takvog takmičenja u cilju promocije izviđaštva u našem gradu, te promocije samog grada. Takmičenje bi ujedinilo i zbližilo više Odreda sa područja Bosne i Hercegovine, a isto tako omogućilo im posjetu našem gradu i nastavilo tradiciju održavanja takmičenja što je to bilo u prošlosti˝, navode iz ˝Krina˝. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,