Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li je moguća TikTok revolucija?

Preuzmite sliku

“Karton revolucija već uveliko radi sa institucijama vlasti na sprovođenju konkretnih inicijativa”

U modernom vremenu društvene mreže igraju izuzetno važnu ulogu u kreiranju svijesti i informisanju građana i građanki o društveno važnim temama. Taj trend je posebno izražen kod mladih ljudi koji sve manje vremena provode koristeći radio, televiziju i novine. Mladi okupljeni oko pokreta Karton revolucija borbu protiv korupcije pored uličnih aktivnosti snažno zagovaraju i putem društvenih mreža.

“U nastojanju da snažnije i kvalitetnije iskoristimo alate koji nam se nude, došli smo na ideju da svoje djelovanje na društvenim mrežama, pored Facebooka i Instagrama, proširimo i na relativno noviju društvenu mrežu TikTok, kako bi uticali na svijest građana i građanki i motivisali ih na borbu za pravednije društvo. TikTok je u Bosni i Hercegovini do sada važio kao društvena mreža za opuštanje i zabavu na kojoj se nisu obrađivale društveno odgovorne teme i upravo smo tu vidjeli prostor za konkretno djelovanje. U okviru naše borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju na Tuzlanskom kantonu, kreirali smo video sadržaj prilagođen svakoj od društvenih mreža koje koristimo pojedinačno sa posebnim akcentom na TikTok. Kroz video smo željeli na direktan i ozbiljan način upoznati mlade ljude sa negativnim uticajem korupcije na društvo i pozvati ih na buđenje i mobilizaciju u cilju kreiranja pravednog društva. Rezultati koje smo dobili su izuzetno ohrabrujući a ogledaju se u činjenici da video već sada broji oko 85.000 pregleda, preko 5.400 sviđanja i više od 130 komentara.” riječi su Selman Adija iz Karton revolucije.

Jedan od aktivista Nedim Musić nastavlja:

“Videu smo dodali hashtag #anticorruption i postali peti najgledaniji video u svijetu ikada na temu antikorupcije i drugi najgledaniji u Evropi. Planiramo da postanemo prvi u svijetu koji će navedeni hashtag iskoristiti na pravi način i pozvati mlade ljude da i sami započnu sa obrađivanjem problema korupcije. Navedeno nam je značajno iz razloga što želimo poslati poruku da sve društvene mreže mogu biti kvalitetan alat u razvoju društvene svijesti samo ukoliko se na pravi način pristupi gledaocu i kreira sadržaj koji je jasan i zanimljiv”.

Inače Karton revolucija već uveliko radi sa institucijama vlasti na sprovođenju konkretnih inicijativa za sprječavanje korupcije u visokom obrazovanju, uvođenje inspekcija, regulisanje procesa akreditacije i drugih radnji koje predstavljaju potrebu već više od 10 godina ali do sada nisu na pravi način tretirani.

Video sadržaj je dostupan na linku: 

@kartonrevolucija Bayraktar dron, Bakir, Dodik i ta priča ❌ Dijelimo li mišljenje? #kartonrevolucija #anticorruption ♬ original sound – Karton revolucija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje