Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crveni križ TK: Uspostava stanice za pružanje prve pomoći migrantima uveliko olakšava rad

Preuzmite sliku

Svoje usluge migrantima Crveni križ pruža još od početka migrantske krize u Tuzli kada je na dnevnom nivou na ovo područje ulazilo i nekoliko stotina migranata.

Prvu pomnoć volonteri su tada pružali na ulici, po snijegu, u izuzetno lošim uslovima. Iako je broj migranata od tada do danas na ovom području znatno smanjen, oni koji su tu, zaslužuju tretman dostojan čovjeka. Upravo zbog toga je Crveni križ oformio stanicu za pružanje prve pomoći ljudima u pokretu koja će im značajno olakšati rad, a migrantima omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu.

”Kamo sreće da smo ovu stanicu imali u vrijeme kada su migranti u Tuzli spavali pod otvorenim nebom na autobuskoj stanici”, riječi su Merime Sarajlić koja obnaša funkciju sekretara u Crvenom križu Tuzlanskog kantona.

  • Riječ je o pokretnom kontejneru za pružanje prve pomoći migrantima u Tuzli, a koji je opremljen tako da značajno olakšava rad sa migrantima. Stanica je uspostavljena odmah pored sigurne kuće gdje ove zime boravi oko dvadeset migranta.

    ”U okviru ove stanice djeluje mobilni tim Crvenog križa za pružanje prve pomoći koji osim pružanja prve pomoći, imaju ulogu i u distribuciji prehrambenih, neprehrambenih artikala, pružanje psihosocijalne podrške…”, kazala je Sarajlić.

  • Uspostava stanice za pružanje prve pomoći migrantima u Tuzlanskom kantonu označava važan korak ka unapređenju humanitarne pomoći i podrške osobama u pokretu. Kako ističu iz Crvenog križa Tuzlanskog kantona, ova inicijativa omogućava efikasnije pružanje neophodne medicinske pomoći migrantima koji prolaze kroz ovo područje.

    ”Ovo je nešto što nama značajno olakšava rad, ali moram spomenuti da će ovaj kontejner imati višestruku ulogu, ne samo u pomoći migrantima, nego i cijelom stanovništu. ”, ističe Sarajlić.

    Uvođenjem ove stanice, Crveni križ Tuzlanskog kantona pokazuje svoju posvećenost pružanju pomoći i podrške svima kojima je to potrebno, bez obzira na njihovo porijeklo ili trenutni status. Ovaj korak također naglašava važnost međunarodne solidarnosti i saradnje u suočavanju sa humanitarnim izazovima, te podvlači ulogu lokalnih organizacija u pružanju podrške u trenucima kada je to najpotrebnije.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje