Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crnogorci zainteresovani za metode dijagnostike i liječenja koje se primjenjuju u UKC Tuzla (VIDEO)

Preuzmite sliku

Predstavnici Kliničkog centra Crne Gore posjetili su Univerzitetski klinički centar Tuzla. Ova dva centra su potpisala ugovor o saradnji u maju ove godine. Dogovorili su razmjenu kadrova i u planu je zajedničko korištenje odnosno apliciranje sa zajedničkim projektima za dodjelu sredstava iz evropskih IPA fondova.

U Kliničkom centru Crne Gore zainteresovani su za mnoge metode dijagnostike i liječenja koje se primjenjuju u Tuzli. S prestavnicima UKC-a Tuzla razgovarali su i o ostalim uslovima koje je potrebno ispuniti za akreditiranje.

– Današnja prezentacija nas je u to apsolutno uvjerila. Moramo istaći da je UKC Tuzla jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u jugoistočnoj Evropi koja je akreditovana i to je ono što je cilj i Kliničkog centra Crne Gore tako da vaša iskustva i mjere koje ste preduzeli u tom cilju apsolutno će nam dobro doći – izjavio je direktor Klničkog centra Crne Gore Jefto Raković.

 • Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla, ističe da je ovo bio jedan u nizu sastanaka.

  – Mi smo se u proteklom periodu sastali nekoliko puta, definisali ciljeve i rokove. Naši klinički centri su slični po broju uposlenika i operacija u opštoj ili lokalnoj anesteziji – kazao je.

  U okviru saradnje kliničkih centara iz Podgorice i Tuzle dogovorena je razmjena doktora kroz subspecijalističke škole, a u planu su i infrastrukturna poboljšanja uslova za rad.

  – Naročito su važni prekogranični projekti i saradnja koji pored BiH i Crne Gore uključuje Hrvatsku i Srbiju i druge zemlje okruženja i da ovakvom kvalitetnom saradnjom u budućnosti možemo doprinjeti jačanju zdravstvenog sistema ne samo u TK i BiH nego i regionu – rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar za zdravstvo TK.

  Bila je ovo još jedna prilika za razmjenu iskustava, a saradnja UKC-a Tuzla i Kliničkog centra Crne Gore svakako će biti nastavljena, s obzirom na njen značaj i obostrane koristi. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,