Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apoteka Matija u Tuzli djeluje već 22 godine: Kvalitetni preparati nastali su na prirodnoj bazi (FOTO)

Preuzmite sliku

Biljni preparati istaknute travarke Matije Paunovski poznati su širom svijeta. Napravljeni isključivo od ljekovitog samoniklog bilja sa područja Hercegovine dostupni su i u Tuzli u biljnoj apoteci Matija koja je smještena u naselju Brčanska Malta, na adresi Maršala Tita broj 201.

Biljna apoteka Matija na području Tuzle djeluje već 22 godine, a u svojoj ponudi ima preparate istaknute hercegovačke travarke Matije Paunovski.

Svi preparati su nastali na prirodnoj bazi, od biljaka koje rastu u krševitom području i beru se isključivo u ljetnom periodu.

“U našoj ponudi imamo preparate u obliku čajeva, raznih pripravaka sa svježe cijeđenim biljem, medom i propolisom, zatim biljne kapi, tablete, sirupe, mljevene prahove, kreme, masti, sprejeve protiv bolova, kao i losione i ulja za kosu”, kaže za Tuzlanski.ba vlasnica tuzlanske apoteke Dževida Tufekčić.

U zavisnosti od dijagnoze koja je uspostavljena, pacijentu se u apoteci određuje biljna terapija.

“Mi najviše volimo kada nam kupci donesu nalaze od ljekara, a na osnovu naše klasifikacije kreiramo set preparata koje će konzumirati”, pojašnjava Tufekčić.

Svi preparati se mogu koristiti preventivno, ali i uz redovne ljekarske terapije, s obzirom na to da ne postoje kontraindikacije.

U trenutnom, zimskom periodu najviše se preporučuje korištenje terapija za očuvanje disajnog trakta, a koje se sastoje od kombinacije čajeva, meda, biljnih sirupa i kapi.

“Također, u ovom periodu se najviše koriste terapije kod promjena na sinusima, pa se tu posebno može izdvojiti ulje za sinuse koje se pokazalo izuzetno učinkovito. Shodno tome, imamo pacijente koje nama ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli šalju”, kaže Tufekčić.

 • Usljed temperaturnih promjena dolazi do prirodnog pada imuniteta, a naša sagovornica preporučuje korištenje preparata pod nazivom Matijasin Adam koji je izrađen od svježe cijeđenog bilja, meda i propolisa.

  “On u potpunosti popravlja krvnu sliku, podiže imunitet te predstavlja prirodnu zaštitu organizmu. Mogu ga piti svi uzrasti – od beba do onih najstarijih”, kaže Tufekčić i dodaje da su istraživanja pokazala da odrasli, posebno djeca koja su koristila Matijasin Adam teže oboljevaju od gripe i virusnih infekcija.

  U cijelom asortimanu se ističe i Inula, proizvod koji je starosti preko 100 godina, a Matija Paunovski je po njemu i najprepoznatljivija.

  Riječ je o prahu koji se koristi za prirodno čišćenje organizma, a između ostalog umanjuje nivo kiseline i nadutost, pomaže kod izbacivanja viška tečnosti…

  Svi čajevi su u pakovanju koje je namijenjeno za mjesec dana konzumiranja, a koštaju osam konvertibilnih maraka.

  Kapi su uglavnom 10 KM, izuzev onih za jačanje imuniteta, koje su dvije marke skuplje.

  Sirupi koštaju 15 KM, matijasini, odnosno pripravci sa svježe cijeđenim biljem, medom i propolisom su 27 KM, dok je Matijasin Adam najskuplji i košta 45 KM.

  Svi preparati iz radinosti porodice Paunovski imaju potrebne dozvole i ateste. S te strane je zakonska regulativa maksimalno ispoštovana, a svojim kvalitetom su uspjeli isposlovati dozvolu za izvoz u zemlje Evropske unije.

  Rezultat 150-godišnje tradicije porodice Paunovski zaštićen je geslom “Samo prirodne vrijednosti su trajne”, a za sve dodatne konsultacije biljnu apoteku Matija u Tuzli možete posjetiti na adresi Maršala Tita broj 201 u naselju Brčanska Malta ili pozvati na broj telefona 061/662-156.

  (Marketing | Tuzlanski.ba | Foto: V. Živković)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje