Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto gorivo u BiH stalno poskupljuje, iako cijena nafte u svijetu konstantno pada?

benzinska-pumpa-radnik
Preuzmite sliku

Popularno

Cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi su prethodnih sedmica opale ispod 107 i 110 dolara po barelu.

benzinska-pumpa-radnik

Cijene nafte i benzina u zemljama Balkana posljednjih nekoliko mjeseci konstantno su rasle ili se nisu uopće mijenjale, dok se istovremeno nisu popravili najvažniji ekonomski parametri poput stope nezaposlenosti, prosječne plate, prosječne penzije i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Iako posljednjih sedmica cijena naftne i naftnih derivata diljem svijeta konstantno opada, prema navodima Ministarstva trgovine Federacije BiH, u većem bh. entitetu će u narednom periodu ipak doći do porasta cijene dizela i autoplina.

Prema posljednjim podacima sa tržišta naftom i naftnim derivatima do kojih su došli dopisnici agencije Anadolija, cijene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi su prethodnih sedmica opale ispod 107 i 110 dolara po barelu.

Naftni trgovci u Americi i Evropi posljednjih sedmica su značajno oborili cijenu najvažnije energetske sirovine zbog očekivanja odluke Američke centralne banke (FED) da ublaži, a potom i ukine stimulativni program za pomoć američkoj privredi.

Stimulativna politika FED-a, koja se primjenjuje od izbijanja velike finansijske krize, podstakla je rekordan pad kamatnih stopa u SAD-u, ali i mnogim drugim zemljama, dok bi ublažavanje i ukidanje takvog programa u znatnoj mjeri utjecalo i na pojeftinjenje nafte, ali i drugih vitalnih sirovina u svijetu.

Ipak, cijene nafte i naftnih derivata u zemljama Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, posljednjih nekoliko mjeseci konstantno su rasle ili se uopće nisu mijenjale, dok se istovremeno nisu značajnije popravljali najvažniji ekonomski parametri zemalja regiona poput stope nezaposlenosti, prosječne plate, prosječne penzije i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Tako je, prema posljednjim podacima na pojedinim benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine, već došlo do povećanja cijena eurodizela za pet feninga, pa litar bezolovnog 95 oktana košta 1,20 eura i dizela 1,20 eura.

Od zemalja regiona Balkana, najveće cijene nafte su u Crnoj Gori gdje trenutno cijena benzina 95 iznosi 1,38 i dizela 1,29 eura, što je isto kao i u prethodnih nekoliko mjeseci i ta cijena je skoro kao u nekim bogatim evropskim zemljama.

gorivo-8

Nadalje, cijena litre bezolovnog 95 oktana u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima BIHAMK-a, iznosi 1,40 eura i dizela 1,31 eura, što je neznatno manje u odnosu na cijene nafte prije nekoliko sedmica.

Također, najnovija cijena litre bezolovnog 95 oktana u Albaniji iznosi 1,29 eura i dizela 1,28 eura što je skoro isto u poređenju sa cijenama nafte i naftnih derivata u toj zemlji u proteklih nekoliko sedmica.

Prema posljednjim podacima BIHAMK-a, u Srbiji benzin 95 košta 1,32 eura, koliko košta i litar dizela, što je za nekoliko feninga skuplje u odnosu na cijene ovih derivata prethodnih sedmica.

Od evropskih zemalja, još uvijek najskuplje gorivo toče stanovnici Norveške gdje litar bezolovnog 95 košta 1,92 eura, a cijena dizela je 1,75 eura što je za oko 0,05 eura jeftinije u odnosu na prethodne mjesece.

Također, prema posljednjim podacima BIHAMK-a, u Austriji litar bezolovnog benzina 95 oktana iznosi 1,42 eura i dizela 1,35 eura, dok je u Danskoj litar bezolovnog 95 oktana iznosi 1,63 eura i euro dizela 1,44 eura.

Francuzi za litar bezolovnog benzina 95 oktana trenutno plaćaju 1,55 eura i dizela 1,41 eura, što je, isto tako, za nekoliko feninga manje u odnosu na cijene ovih naftnih derivata prošlih mjeseci.

Također, prethodnih mjesecu je i u Njemačkoj došlo do pada cijena nafte, pa tako trenutna cijena bezolovnog 95 oktana iznosi 1,61 eura, a dizela 1,39 eura.

I u Švedskoj je u prethodnih nekoliko mjeseci zabilježen značajan pad cijene nafte i naftnih derivata, pa tako litar bezolovnog 95 oktana u toj zemlji košta 1,68 eura, a dizela 1,66 eura.

S druge strane, najniže cijene u Evropi su i dalje u Rusiji koja obiluje naftom, gdje litar bezolovnog 95 košta 0,73 eura, dok je litar dizela 0,75 eura, što je također za oko tri feninga manje nego prijašnjih mjeseci. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: