Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnik Konzuma u prošloj godini zaradio 7,5 milijardi KM

vlasnik konzuma
Preuzmite sliku

Popularno

Ivica Todorović, najbogatiji čovjek u Republici Hrvatskoj, u prošloj godini zaradio četvrtinu budžeta svoje zemlje.

\"vlasnikKoncern Agrokor najveća grupacija u Hrvatskoj a i u regiji, vlasnik Ledo, Zvijezda, Jamnica, Jana, Sarajevski kiseljak, Konzum, Belje, Margo, ABC, Dijamant i mnogih drugih nama dobro poznatih brendova, u 2011. godini je ostvario prihode od prodaje od 29,05 milijardi kuna ili oko 7,5 milijardi KM, što je u odnosu na godinu prije povećanje od 9,4 posto.

Pritom je koncern ostvario dobit od 195,14 miliona kuna, što je povećanje u odnosu na 2010. godinu. Agrokor, čiji je većinski vlasnik Ivica Todorić sa 91,67 posto (8,33 posto drži EBRD), prošlu je godinu završio sa 55 kompanija u grupaciji, doznaje PoslovniDnevnik.

Analizirajući Agrokorove prihode od prodaje za prošlu godinu (koji su usporedbe radi jednaki četvrtini budžeta Hrvatske), najviše se odnosi na maloprodaju i veleprodaju – 22,8 milijardi kuna. Djelatnost proizvodnje i distribucije hrane lani je ostvarila prihode od prodaje od 11,3 milijarde kuna. Pritom se 20,6 milijardi kuna od ukupne prodaje Agrokora odnosi na Hrvatsku, a 8,46 označava prodaju u inozemstvu.

Agrokor je lani, kako se navodi u financijskom izvještaju za prošlu poslovnu godinu, dovršio preuzimanje trgovine Slobodne Dalmacije (distribucija i kiosci koje je kupio od EPH) preko svoje kompanije Tisak, i to za ukupno 118,5 milijuna kuna \”plaćenih u cijelosti u novcu\”.

Tuzlanski.ba / Depo.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: