Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švedskoj nestalo smeća, mora da ga uvozi zbog reciklaže

svedska smece
Preuzmite sliku

Popularno

U većem dijelu Švedske nema uopšte smeća, pa je ova zemlja primorana da ga uvozi iz inostranstva kako bi nastavila procese reciklaže kojima proizvodi ogromne količine električne energije i goriva.

svedska smece

Ova skandinavska zemlja “uvozi” smeće iz susedne Norveške kako bi nastavila svoj program reciklaže smeća za proizvodnju energije za hiljade domaćinstava u zemlji od oko 9,5 miliona stanovnika.

Efikasan sistem za sortiranje otpada i sistem reciklaže je do sada doprinio da samo četiri odsto smeća u zemlji završi na deponijama.

Švedska već od ranih 1990. primenjuje sveobuhvatan sistem, kroz izmjenu zakona, blisku saradnju sa privredom i promjenu svijesti ljudi kako bi mijenjali društvo i učinila ga ekološki svjesnim.

Vlasnici fabrika su morali da obrate pažnju na nekoliko kategorija otpada. Postavljene su takse i zabrane na odlaganje smeća na deponije i postavljeni su ciljevi u oblasti reciklaže smeća.

Kao rezultat toga, danas se, više od 90 odsto smeća koje proizvedu domaćinsta, reciklira i ponovo iskorištava u proizvodnji električne energije i goriva.

Švedska politika stimuliše ekonomski stimuliše masovnu reciklažu. Od 2005. godine, u Švedskoj je zbranjeno odlaganje organskog smeća na deponije. Umjesto toga, smeće je biološki tretirano za pravljanje komposta, biogasa i đubriva.

Velike količine smeća su pretvorene u energiju ekološkim procesima. Takvom politikom odlaganje smeća iz domaćinstava na deponije umanjeno je sa 1.380.000 tona u 1994. na 380.000 tona 2004. godine, piše FoNet prenosi Vijesti.me

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: