Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U septembru – padavine ispod višegodišnjih prosjeka

kisa-djevojka1
Preuzmite sliku

Popularno

Tokom sutrašnjeg dana očekuje se kiša koja će prvo zahvatiti sjeverne i zapadne krajeve naše zemlje.

\"kisa-djevojka1\"Drugog dana vikenda padavine bi mogle da se prošire na centralne i istočne predjele Bosne, dok se u Hercegovini padavine očekuju u prvom dijelu sljedeće sedmice, kazao je u izjavi za Agenciju FENA klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum, prenosi RTV7

Prema njegovim riječima, sljedeće sedmice vrijeme će biti nestabilno s povremenim padavinama. Promjenjivo će biti naročito u prvoj polovini septembra, dok se nešto stabilniji periodi očekuju u drugoj polovini septembra, kazao je Feni Zulum.

Statističke analize pokazuju da će septembar u pogledu srednje temperature biti topliji od višegodišnjega prosjeka, koji za ovaj mjesec u Sarajevu iznosi 15,1 stepen, u Mostaru 20,4, u Tuzli i Jajcu 15,4, dok u Bihaću npr. srednja temperatura u septembru iznosi 15,9 stepeni Celzijusa.

Ukupne količine padavina u septembru bit će ispod višegodišnjega prosjeka i kreću se u Sarajevu od 70 litara po metru kvadratnom, u Bihaću od 108, Mostaru 96 dok na području Tuzle i Gradačca srednja količina padavina iznosi 64 litra po metru kvadratnom, precizirao je Zulum.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: