Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski inspektori tražili mito a dobili otkaze

ratko kovacevic pres
Preuzmite sliku

Popularno

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz Regionalnog centra Tuzla Nehra Joldić i Mevludin Đerzić dobili su otkaze, zbog toga što su tražili mito od poreskog obveznika kod kojeg su bili u kontroli.

ratko kovacevic pres

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje

U disciplinskom postupku utvrđeno je da su ovi inspektori tražili mito u iznosu od 3.000 KM i laptop u zamjenu da urade povoljniji zapisnik o kontroli kod ovog poreskog obveznika“, precizirao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

On je podsjetio da su ovi inspektori u martu, prilikom preuzimanja mita, uhapšeni u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH. Kovačević je zahvalio savjesnom poreskom obvezniku, koji je prijavio inspektore koje je SIPA uhapsila i predala u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Nezavisno o postupku koji vodi Tužilaštvo BiH, direktor UIO je odmah donio odluku o suspenziji inspektora i pokrenuo disciplinske postupke protiv njih koji su ove sedmice rezultirali otkazima“, rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je direktor UIO BiH Miro Džakula, od dolaska na ovu funkciju, pokrenuo više od 200 disciplinskih postupaka zato što su službenici Uprave vršili određene nezakonite radnje.

Kovačević je naveo da je postojala disciplinska komisija koja nije mogla riješiti sve predmete, pa je donesena odluka da se formiraju i tri dodatne disciplinske komisije koje su u proteklom periodu radile na rješavanju ovih predmeta.

Disciplinska komisija UIO BiH je do danas izrekla ukupno 10 mjera o prestanku radnog odnosa za deset službenika Uprave – šest iz sektora za carine i četiri iz sektora za poreze. Izrečene su dvije mjere degradiranja na niže radno mjesto, te 36 mjera umanjenja plate u određenom vremenskom periodu“, naveo je Kovačević.

On je naglasio da je ovo način da se institucija izbori sa korupcijom u “vlastitim redovima”, te upozorio sve carinske službenike i poreske inspektore Uprave da će se za sve za koje se utvrdi da su učestvovali u određenim nezakonitostima pokrenuti disciplinski postupci i izreći mjera u skladu sa utvrđenom povredom službene dužnosti.

Kovačević je pozvao poreske obveznike i građane da prijave svaki oblik nezakonitog ponašanja, bilo carinskih službenika ili poreskih inspektora, na broj telefona 080-02-06-07 ili drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, prenosi novniska agencija Srna.

UIO BiH trenutno ima oko 2.500 zaposlenih.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: