Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trudnice najnepoželjniji radnici u BiH

posao-trudnica
Preuzmite sliku

Popularno

Javna je tajna da su buduće majke u bh. društvu najnepoželjniji radnici. Doba u kojem pripadnice nježnijeg spola iščekuju rođenje svog djeteta nerijetko se pretvori u pakao na radnom mjestu, koje čak i izgube, jer im biva uručen otkaz, kaže za “Dnevni avaz” Višnja Tomić, direktorica popularnog porodičnog portala “Ringeraja”.

posao-trudnica

Dolazila plačući

– Nažalost, u današnje vrijeme poslodavci sve manje imaju osjećaja za trudnice i majke tek rođenih beba, za čiji je psihički i emotivni razvoj veoma bitno da majka bude sretna i zadovoljna kako bi mogla tu pozitivnu energiju prenijeti i na dijete. Vrlo se često dešava da trudnice dobiju otkaz, njihovi poslodavci pravdaju to objašnjenjem da su one tehnološki višak, a žene ne traže svoje pravo na sudu zbog stanja u kojem se nalaze – govori Tomić.

Ona napominje kako iz iskustva korisnica portala “Ringeraja” zna da su se mnoge žene našle u vrlo nezgodnoj situaciji da biraju između vraćanja na posao nakon tri mjeseca porodiljskog odsustva i otkaza.

– Mnogo je i onih koje se žale da posao nisu dobile jer se poslodavac na intervjuu interesirao za to koliko djece imaju i kojeg su uzrasta. Oni ne žele radnicu koja ima malu djecu, jer računaju da će ona biti stalno na bolovanju te da se ne isplati upošljavati takve radnike. Sramotno je što trudnice i majke nisu dovoljno zaštićene Zakonom o radu i što najljepši period, trudnoću, dočekuju sa zebnjom da bi mogle ostati bez posla – zaključuje Tomić.

Naša sagovornica V. P. (38) iz Sarajeva, majka dvoje djece, bila je prisiljena dati otkaz nakon što je svom šefu saopćila da je u drugom stanju. Poslodavac je prvo na sve moguće načine pokušao da je navede da ona sama da otkaz.

– Sve više me tjerao da radim, mada je znao da to u mom stanju nije preporučljivo. Kada bi imao priliku, pod izgovorom da sam pogriješila nešto, vikao je na mene. Na posao sam dolazila plačući, jer sam unaprijed znala da me tu čeka neko ko je prema meni neprijateljski raspoložen. Sve je to utjecalo na moju trudnoću. Noćima nisam mogla spavati, bila sam nemoćna, gubila sam snagu. Iako sam bila strpljiva, nisam mogla izdržati do kraja – kaže V. P., koja je nakon petomjesečnih pritisaka napustila posao.

trudnica-stoomakUkinuto mjesto

I Meliha K. jedna je od Bosanki koja je preko noći izgubila posao. Ima isto iskustvo s direktorom firme u kojoj je radila jer, nakon što mu je saopćila da je u drugom stanju, počeo je vikati na nju. Istrčala je iz sobe i počela plakati, a od stresa završila je u Hitnoj pomoći.

– Prvo mi je direktor smanjio plaću, a onda ukinuo moje radno mjesto. Prebacio me u drugu službu gdje je posao bio stresniji. Sve je to utjecalo na mene i bebu, pa mi je doktor savjetovao da izbjegavam stresne situacije. To sam jedino mogla učiniti ako otvorim bolovanje, što sam i uradila. Kada sam se šefu javila nakon poroda, jedino što sam od njega dobila bila je moja radna knjižica – kaže Meliha, koja je radila u banci.

Šta će donijeti novi zakon

Kako saznajemo u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, u toku je procedura usvajanja novog zakona koji će sadržavati preciznije stavke kojima se osigurava veća zaštita trudnica i porodilja na radu.

Ernevaza Hrustanović, šef Odjela za rad i zapošljavanje u ovom ministarstvu, kaže da otkazi s obrazloženjem da je žena trudnica tehnološki višak mogu biti validni ako je ta firma uručila otkaz s istim razlogom za ukupno pet uposlenika.

– Po pravilu, ako poslodavac nekog proglasi tehnološkim viškom, on onda nema pravo u narednih 12 mjeseci zaposliti nekog drugog na tom radom mjestu. Ukoliko žene primijete da su dobile otkaz, jer su trudne ili su na porođajnom odsustvu, mogu se žaliti nadležnoj inspekciji, koja može provjeriti kakvo je zaista stanje u firmi – dodaje Hrustanović.

Neki od komentara s portala “Ringeraja”

Ne želim da kukam, ali hoću ovo s vama da podijelim. Znam da nisam ni prva ni zadnja kojoj se ovo desilo, ali ja sam 14.2. dobila otkaz na poslu zbog trudnoće. Radi se o jednoj privatnoj praksi, zdravstvo je u pitanju. Razlog, naravno, nije to što sam rekla direktoru da sam trudna, nego, eto, posla slabo i ostale smiješne stvari. Još ne mogu da kažem o kome se radi, jer mi dotična duguje doprinose i plaće. Pa što se onda pitamo zašto Bosni prijeti bijela kuga?

Želim ti samo reći da sam prošla kroz sličnu situaciju, meni su otkaz dali dva mjeseca nakon poroda. Ista priča, smanjuju obim posla, teška vremena, bla, bla, bla… I tako primih dvije porodiljske naknade od po 400 KM i nešto kamenčića i vratih se na biro i na naknadu od 120 KM. Firma i danas posluje, u drugom kantonu, čak imaju objavljen i oglas ovih dana. Znači, dobro im ide.

Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: