Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski mediji bruje o smrti Berine Hamidović

Bosniaa2
Preuzmite sliku

Popularno

Svjetski mediji prenijeli su tužnu vijest da je beba od mjesec i po Berina Hamidović koja nije imala JMBG preminula u Beogradu gdje se nalazila na liječenju.

Bosniaa2

Tako je SKY News prenio kako je u Sarajevu sinoć održano mirno okupljanje ispred zgrade Parlamenta BiH, gdje su građani odali počast malenoj Berini i zapalili svijeće. Pišu, također, da Berinini roditelji tvrde da je beba umrla nakon što nisu na vrijeme otišli na operaciju u Srbiju jer nije imala pasoš. Objasnili su svu situaciju i kako su Berinini roditelji dijete morali ilegalno prebaciti u Srbiju, ali i da bh. vlasti nisu obezbijedile novac za njenu operaciju.

Ovaj put hiljade demonstranata, piše SKy News, nije nosilo transparente, nego su došli da u tišini odaju počast bebi Berini. Smrt djevojčice bio je samo okidač za proteste pred Parlamentom u Sarajevu ali i drugim gradovima jer političari nisu usvojili novi Zakon o JMB.

O protestima u Sarajevu pisali su i na NBC News-u, koji su prenijeli da je Berina Hamidović prva žrtva političkih igara preko neizdavanja matičnih brojeva, koje je ujedinilo BiH u protestima protiv paralize institucija koje su blokirale poslijeratne reforme i put zemlje ka Evropskoj Uniji.

Američki list “Chicago Tribune” donosi priču o tome kako su “Bosanci zamotani u crno zbog bebe koja je umrla samo zato jer nije imala identifikacijski broj”.

“Tromjesečna beba je umrla jer nije na vrijeme dobila svoj JMBG, dok su je roditelji pokušali da prebace na liječenje u susjednu Srbiju nakon što nije mogla da bude podvrgnuta operaciji u matičnoj domovini. Na hiljade Bosanaca i Hercegovaca okupilo se ispred zgrade državnog parlamenta kako bi odali posljednji ispračaj preminuloj bebi”, piše poznati američki list.

O smrti Berine pisali su i svi mediji u regionu. Slovenski Siol.net piše kako je beba Berina iz BiH preminula najviše zbog spore reakcije bh. političara i birokratije.

“Iako je beba bila priključena na aparate na putu prema Beogradu gdje se trebala liječiti, bh. policija i cijela državna uprava je zakazala jer nije pronađen potrebni novac za liječenje što je na kraju kobno završilo smrću bebe bez JMBG-a”, navodi Siol.

List “Kurir” piše kako je beba Belmina iz BiH žrtva spore i lijene bh. administracije koja je itekako utjecala na to da beba na kraju umre.

“Porodica bebe je dobila odbijenicu u BiH za njeno liječenje, ali im je puno pomogla jedna pravnica iz Srbije gdje su porodici preminule bebe rekli kako će to oni rešiti pravnim putem”, navodi Kurir.

Hrvatski “Večernji list” piše kako je preminula Berina Hamidović, još jedna beba bez JMBG-a.

“Berina nije mogla jesti, pa je nakon neuspješne operacije u Sarajevu upućena u Beograd. No, tada su se stvari zakomplicirale, jer beba nije imala matični broj, a ni putovnicu te je na kraju umrla”, piše ovaj list.  (Dnevni Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: