Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbijanski pjevači ljeti iz Bosne odnesu milion maraka

arifovic
Preuzmite sliku

Popularno

I vlasnici diskoteka i pjevači na istom zadatku – kako što više para sakriti od države

\"arifovic\"Direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović u razgovoru za našu novinu ne otkriva ništa novo kad konstatira da organiziranje estradnog programa ne samo u BiH već i u Srbiji i Hrvatskoj, pa i u drugim državama u regionu, još nije u potpunosti pod kontrolom. U pojedinim slučajevima, navodi Arifović, i dalje je prisutna praksa da se stvarni iznosi isplaćenih honorara prikrivaju.

U ljetnom estradnom bumu, kada pjevači iz Srbije bukvalno \”okupiraju\” diskoteke, bazene i ugostiteljske objekte, cilj, kako vlasnika tako i estradnjaka, jeste zaraditi što više para i sakriti ih od države.

Kriju honorare

Kada je riječ o sakrivaju visine isplaćenih honorara, porezni inspektori na terenu često su nemoćni. Arifović podsjeća da je Porezna uprava FBiH proteklih godina vršila mnoge kontrole i vršila pritisak na organizatore estradnih programa da nerealne iznose honorara za nastup poznatih pjevača korigiraju i prijave stvarne koji su zasigurno znatno veći od prikazanih.

U značajnom broju slučajeva, kada su otkriveni nerealni iznosi, te su sume povećavane dva ili tri puta. Naši inspektori vršili su provjere te pozivali i svjedoke kao i izvođače i organizatore estradnog programa. U slučaju potvrđenih sumnji da je počinjeno neko od krivičnih djela, obavještavali su nadležno tužilaštvo – pojašnjava Arifović.

No, napominje da Porezna uprava FBiH nema zakonske, materijalne, ni tehničke mogućnosti da se u potpunosti posveti ovom problemu, zbog nedostatka stručnih kadrova, a posebno inspektora. Također, naglašava da je od početka primjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, umanjena nadležnost Porezne uprave FBiH za kontrolu prodatih ulaznica, jer se na ostvareni promet od prodatih ulaznica obračunava PDV.

I druge uprave imaju ovlaštenja za kontrole zakonitog organiziranja estradnog programa kao što su policije, zatim tržišna i inspekcija rada, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Služba za poslove sa strancima itd. Mi ove aktivnosti kontinuirano provodimo tokom cijele godine, ali ih intenziviramo u vrijeme praznika zbog povećanog broja muzičkih priredbi. Tvrdim da su naše akcije u kojima smo izdavali prekršajne naloge i rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti dovele do toga da se u posljednjih nekoliko godina prijavljuju znatno veći iznosi honorara – kaže Arifović.

Ukinuta odredba

Arifović napominje da Federalna porezna uprava nema nadležnost da zatvori objekt ukoliko organizator nije prijavio održavanje koncerta. To pravo poreznici su izgubili kada je u Zakonu o porezu na dohodak FBiH ukinuta odredba kojom je postojala obaveza prijavljivanja održavanja estradnog programa u propisanom roku. Ranije je Porezna uprava zbog neprijavljivanja organiziranja koncerta najmanje tri dana prije njegovog održavanja donosila rješenja o zabrani, pa se to u 2008. godini desilo u 22 slučaja, a u 2009. je bilo 16 takvih zabrana.

\"lepa-brena1\"Ovih dana diljem BiH gostuju Lepa Brena, Dragana Mirković, Sinan Sakić, Mile Kitić, Dado Polumenta… Primjerice, diskoteka u Sanskom Mostu, gdje je nedavno nastupala Lepa Brena, najavila je cijenu njenog nastupa od 25 KM, a Arifović kaže da je organizator prijavio Kantonalnom poreznom uredu Bihać održavanje tog koncerta. Dodaje da će inspektori, svakako, provjeriti sklopljeni ugovor o autorskom djelu između organizatora estradnog programa i izvođača te prekontrolirati je li ugovoreni iznos honorara za izvođenje programa realan, pravilno obračunat, obustavljen te je li uplaćen porez na dohodak, kao i komunalna taksa za izvođenje muzike uživo.

Na našu konstataciju da se procjenjuje kako tokom ljeta srbijanski pjevači u Srbiju odnesu između 500.000 i milion KM, uglavnom novca koje donese bh. dijaspora, Arifović potvrđuje da postoje primjeri iz prakse gdje isti pjevač u jednom poznatom restoranu, diskoteci ili hotelu nastupa za 30.000 KM, a u drugom za 3.000 KM.

Dakle, poseban problem predstavlja visina prijavljenih honorara, koja je znatno niža od stvarno isplaćenih. Vrlo često i organizator i pjevač u dogovoru prikazuju manji iznos honorara kako bi platili manje poreza na dohodak. Na taj način svjesno krše zakon. S druge strane, poznata nam je praksa da se pjevači maltene utrkuju s izjavama o ogromnim honorarima koje su naplatili. Zbog toga je neophodno provoditi istražne radnje i vršiti provjeru imovine kojom raspolažu, kao i sredstava na računima u bankama. Sigurno je imovina estradnih umjetnika puno veća od one koju prijavljuju – zaključuje direktor Porezne uprave FBiH.

Manjak 300 službenika, od čega 150 inspektora

U Federaciji BiH je više od 100.000 poreznih obveznika, a prema važećoj sistematizaciji Poreznoj upravi nedostaje više od 300 službenika, od čega 150 inspektora. Imajući u vidu značajne reforme koje provodi u posljednje tri godine kao što su primjene zakona o porezu na dobit, o porezu na dohodak, o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa i o fiskalnim sistemima, jasno je da nemamo dovoljno kapaciteta da kontinuirano vršimo kontrolu ove vrste djelatnosti.

Tuzlanski.ba / Dnevni Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: