Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Proizvodi od mesa: BiH još koristi pravilnik iz bivše Jugoslavije

meso1
Preuzmite sliku

Popularno

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu jučer je održana javna rasprava o Prijedlogu pravilnika o proizvodima od mesa koji je pripremila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH.

\"meso1\"Prijedlog pravilnika o proizvodima od mesa pripremljen je na osnovu Zakona o hrani, a njime se propisuju osnovni zahtjevi za kvalitet proizvoda od mesa, kao i drugi zahtjevi koji moraju biti ispunjeni u procesu proizvodnje i stavljanja na tržište navedenih proizvoda.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici udruženja potrošača te proizvođača s područja cijele Bosne i Hercegovine, a ocijenjeno je da bi novi pravilnik na najbolji način trebao da štiti zdravlje i interese potrošača i proizvođača te omogući im izvoz na inotržišta.

Gordana Bulić, predsjednica UO Saveza udruženja potrošača BiH, istaknula je da pravilnik daje doprinos uređenju tržišta i zdravlju potrošača i da je BiH takav pravilnik bio neophodan iz razloga što se još koristi pravilnik iz bivše Jugoslavije koji je prilično zastario i gdje nisu ugrađena naučna dostignuća iz posljednjih decenija.

\”Mnoge stvari u tom pravilniku su nedovoljno definirane i mogu se tumačiti na više načina tako da može doći do manipulacija u deklariranju proizvoda i tumačenju kvaliteta određenih proizvoda\”, kazala je Bulić.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, kazao je da su ovakvi pravilnici doprinos zaštiti domaće proizvodnje te da je izvoz proizvoda animalnog porijekla jedan od prvih zahtjeva Saveza prema Vijeću ministara.

Agencija za sigurnost hrane, kako je istaknuto, do sada je u saradnji s drugim nadležnim institucijama predložila Vijeću ministara, a Vijeće ministara donijelo 87 propisa o hrani te Zakon o genetski modifikovanim organizmima.

Direktor Agencije Sejad Mačkić istaknuo je tokom današnje javne rasprave da Agencija želi sve raditi transparentno, što je slučaj i s novim pravilnikom.

\”Isto je raspravljano i o pravilnicima o medu, mlijeku i drugim proizvodima važnim za potrošače i proizvođače. Kada posmatramo bilo koji proizvod mi uvijek taj proizvod prvenstveno posmatramo sa sigurnosnog aspekta i Agencija je tu uradila mnogo, ali postoje i druge institucije koje moraju da urade svoj dio posla\”, rekao je Mačkić.

Izvor: eKapija / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: