Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi put Tuzla-Sarajevo do septembra 2014.godine!

Karaula
Preuzmite sliku

Popularno

Iako su radovi na izgradnji dionice puta Tuzla-Sarajevo trebali početi od novembra do toga zbog određenih poteškoća nije došlo.

KaraulaNovac je obezbjeđen, ali je stojao “zamrznut” jer nije pribavljena okolinska dozvola za izvođenje radova koji za cilj imaju da se izbjegne planinski prevoj Karaula. Problema je bilo i oko imovinsko-pravnih odnosa glede šume na području Karaule, ali svi su uspješno rješeni. Uskoro se očekuje i dolazak bagera na ovu dionoci, a zacrtani plan je da se posao završi do septembra 2014 godine.

Glavobolju i opterećenje mnogim vozačima na području BiH predstavlja put Tuzla – Sarajevo, posebno dionica puta na Karauli. Uzmemo li u obzir da je u zimskim uvjetima vožnje gotovo nemoguće voziti ovim putem, nije ni čudo zašto većina Tuzlaka s negodovanjem reaguje na samu pomisao da u ovim mjesecima moraju putovati upravo ovim putem. Ali izgleda, da će brige svih vozača biti rješene, jer je konačno započela prva faza izgradnje novog puta Tuzla – Sarajevo.

Kako je rečeno iz ministarstva prometa i komunikacija FBiH, trenutno se siječe šuma na području Karaule na čijem će mjestu i biti nova dionica puta, a uskro se očekuju i bageri koji će odraditi svoj dio posla. Plan je da se izbjegne Karaula sa četiri mosta i jednim velikim tunelom, a vrijeme vožnje biti će skraćeno za pola sata. Prema pretpostavkama nadležnih sve će biti gotovo da septembra naredne godine.

Iz nadležnog ministarstva saopštili su da će za nekih petnaestak dana započeti i rehabilitacija ceste Šički Brod – Kladanj, odmah nakon odabira izvodžača radova.

Projekat košta 40 miliona KM, a za nešto manje od dvije godine tačnije za 20 mjeseci će sve biti u potpunosti završeno. Prema riječima ministra Bijedića, Karaula će se po završetku radova obići za tri ili četiri minute jer će ograničenje brzine na novoj cesti biti 70 ili 80 kilometara na sat.

RTV TK / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: