Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kakav je kvalitet vode na kupalištima u TK?

panonac-juni
Preuzmite sliku

Popularno

Prema do sada urađenim analizama u ovoj godini, kvalitet vode na kupalištima na području Tuzlanskog kantona je zadovoljavajući, potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

\"panonac-juni\"\”Do sada je analizirana voda u Panonskim jezerima, te u bazenima u Mramoru i Lipnici, a rezultati analize su pokazali da je kvalitet vode na pomenutim kupalištima u skladu za zakonskim propisima, odnosno zadovoljavajućeg mikrobiološkog i hemijskog kvaliteta\”, kaže direktorica Zavoda za javno zdravstvo Maida Mulić.

U toku 2011. godine testirane su vode na hemijsku i mikrobiološku ispravnost na jedanaest kupališta u općinama Tuzla, Živinice i Čelić. Voda je analizirana u tri bazena na području Općine Tuzla, u Panonskim jezerima, u jednom bazenu u Čeliću, u tri bazena u Živinicima, te u Rajskom jezeru Bašigovci.

\”Što se tiče hemijskih parametara, vode su odgovarale zakonskim uredbama, odnosno kvalitetu vode za kupalište i rekreaciju, s tim da voda u Rajskom jezeru Bašigovci mikrobiološki nije bila odgovarajuća\”, ističe Mulić.

Kvalitet vode na kupalištima treba da odgovara kvalitetu vode za piće. Kontrolu kvaliteta vode na kupalištima Zavod za javno zdravstvo vrši samoinicijativno, ali analiza se može uraditi i na zahtjev vlasnika ili osoba koje su zadužene za održavanje kupališta. Analiza vode na hemijsku ispravnost košta 50 KM, a na bakteriološku ispravnost 45 KM.

\"bistarac\"

Građanima se preporučuje oprez prilikom izbora kupališta, jer bakteriološki neispravna voda može izazvati različite bolesti. Ukoliko se u vodi nalaze patogene bakterije, to može izazvati različite epidemije kao što je epidemija meningitisa.

Izvor: RTV SLON / Foto: Redakcija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: