Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska prihvata Islamske banke bez kamata prije nego BiH!?

Islamic Bank
Preuzmite sliku

Popularno

Islamske banke koje posluju bez kamata šire se cijelim svijetom, a uskoro stižu i u Hrvatsku! To najavljuje dr. Šukrija Ramić, član Šerijatskog odbora prve islamske banke na europskom tlu, Bosna Bank International.

\"IslamicRamić u razgovoru za Obzor kaže da se dovršava pravna regulativa koja otvara put novim islamskim bankama u zemlje regije.

Hrvatska s većinskim katoličkim stanovništvom, tvrdi Ramić, mogla bi prihvatiti islamske banke i prije Bosne i Hercegovine jer je papa Benedikt XVI. preporučio komercijalnim bankama još 2009. da se ugledaju na principe islamskih financija.

Otvorena svim građanima

Islamske banke nisu namijenjene samo muslimanima nego svim građanima. Ne postoje posebni uvjeti za nemuslimane. Ali – osim u kamatama – postoje i druge razlike između islamskog i konvencionalnog bankarstva.

Islamske banke ne financiraju industriju alkohola, duhana, pornografije, prostitucije, kockanja, oružja… drugim riječima, da bi investirale u projekt, on mora biti halal (arapska riječ koja znači dozvoljeno ili nezabranjeno).

Tuzlanski.ba / Agencija VLM

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: