Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvati sele proizvodnju u BiH?

hrvati proizvodnja
Preuzmite sliku

Popularno

Hrvatske kompanije spremaju se za masovno izmještanje pogona u BiH prije nego što ulaskom u EU izgube bescarinski status sa zemljama članicama Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA.

hrvati proizvodnjaHrvati žele da ostanu konkurentni i u BiH i u ostalim zemljama bivše SFRJ, koje će, za razliku od njih, ostati van EU i poslije 1. jula 2013. godine, ali će robu moći da razmjenjuju bez plaćanja carina.

Hrvatski biznismeni, među njima i predstavnici njihovih najvećih koncerna, poput koprivničke „Podravke” i nekih trgovačkih lanaca, već su potpisali predugovore sa vlasnicima pogona u BiH, uglavnom iz prehrambene industrije.

U strahu da ne dožive sudbinu nekih slovenačkih kompanija koje su poslije ulaska u članstvo EU izgubile svoje pozicije na regionalnom tržištu, privrednici iz Hrvatske na taj način žele da se osiguraju od velike štete koja bi nastupila ako bi svoje proizvode u BiH plasirali uz plaćanje carina, što do sada nije bio slučaj, pa su radnje u Bosni bile preplavljene njihovim proizvodima.

Zbog toga su se na njihovoj meti našle domaće firme i to uglavnom one koje se bave proizvodnjom i preradom hrane. Prema saznanjima Pressa RS, među njima je i i banjalučka „Vitaminka”.

Tuzlanski.ba / Capital.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: