Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Evropska unija definitivno ukida kazane i domaću rakiju

kazan7
Preuzmite sliku

Popularno

Kada uđu u EU, balkanske zemlje moraće da zaborave ili odustanu od mnogih tradicija, pa i od “pečenja” rakije; izgleda da su to najbolje već iskusili u Hrvatskoj.

kazan7Kada bi kojim slučajem Srbija u ovom trenutku bila punopravna članica EU, ili makar kada bi se nalazila pred učlanjenjem u taj savez, onda bi po novim evropskim zakonima predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bio žestoko kažnjen za spravljanje svoje rakije!

U Uniji bi mu slijedila ogromna novčana kazna, koju najvjerovatnije ne bi mogao da plati ni sa svojom trenutnom platom. Hrvatska je, recimo, prilagodila svoje zakone Uniji uoči stupanja u njeno članstvo. Prema tim novim propisima, čak i obična seoska domaćinstva koja prave domaću rakiju za sopstvene potrebe ubuduće moraju da se registruju i da plaćaju paušale i poreze.

Konkretno, ta obavezna registracija znači plaćanje godišnjeg paušala, koji za kotao do 100 litara iznosi 15 eura.

Pri tome, za sopstvene potrebe može se najviše “ispeći” 50 litara rakije, a za svaki litar preko toga mora da se plati specijalni porez – akciza, kao i porez na dodatu vrijednost. Seljaci su dužni da prijave svaku kap domaće šljivovice, a nadziraće ih odgovarajuća uprava. Oni koji prekrše ovaj novi evropski zakon biće kažnjeni sa najmanje 300 eura, pa sve do nevjerovatnih 135.000 hiljada eura.

Iz hrvatskog Udruženja proizvođača rakije upozoravaju sva mala domaćinstva da poštuju nove propise, jer, u suprotnom, ni sljedećih 300 godina neće moći da otplate ogromnu kaznu koja im slijedi!

Zbog straha od kazni, kako kažu, u Hrvatskoj rakija se više ne “peče” nasred dvorišta, nego krišom, po šupama i podrumima. Takođe, više nema ni tabli pored puta na kojima piše “Prodajem rakiju“.

Zbog novih specijalnih poreza i paušala, spravljanje domaće rakije za lične potrebe prešlo je u ilegalu. A što se tiče proizvodnje rakije za dalju prodaju, novi zakoni su još oštriji i rigorozniji.

Za tako nešto moraju se ispoštovati evropski propisi o porijeklu sirovina, o higijeni proizvodnje, deklarisanju proizvoda, kontroli kvaliteta, obaveznom izdavanju računa…navodi “Glas Rusije“.

Prema pisanju hrvatske štampe, u to se uvjerila i baka koja je na jednoj slavonskoj pijaci “uhvaćena” sa sedam litara domaće šljivovice, koju nije uspjela da sakrije, pa će zato biti kažnjena kao švercer, a prijeti joj i novčana kazna od oko 1.500 eura!

Povodom novih pravila organizovan je i okrugli sto u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, na kome je rečeno da u današnje vrijeme EU donosi odredbe zakona o akcizama i stroge direktive koje će uništiti tradicionalnu proizvodnju čuvene slavonske šljivovice. Mnogi vlasnici seoskih domaćinstava ozbiljno razmišljaju o tome da prestanu sa proizvodnjom rakije, a državni zvaničnici su potvrdili da su brojni voćari već porušili svoje šljivike zbog visokih akciza i neisplativosti proizvodnje.

Poljoprivrednici u Hrvatskoj smatraju da im se sa takvim porezima ne isplati proizvoditi rakiju ni za lične potrebe i sopstveni užitak. Međutim, to ne da nije spriječilo provođenje novog zakona – već su krenule kontrole po porodičnim domaćinstvima, prenosi Srna.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: